El corredor més popular, estimat i incansable que ha donat aquesta illa, Demetrio Portella, va aconseguir el 1988 participar a la Marató de Nova York i complir la seva major il·lusió com atleta. Tenia més de 60 anys i va completar tota la cursa.
Existeix l'anècdota que el baríton Joan Pons actuava a la ciutat dels gratacels i s'havia atracat a veure la cursa. Entre milers de participants, el cantant identificà de forma casual al veterà corredor ciutadellenc i l'animà en la carrera.
En Demetrio, nascut a Ciutadella el 1928, no oblidà mai aquella cursa i guardà com a tresors els records de la participació, fins la seva mort, el 2009.
La camiseta que lluí aquell dia ara se la posarà el seu fill Dani Portella per complir amb la promesa que li va fer a son pare en vida de participar a la Marató de Nova York. És l'únic dels fills d'en Demetrio que segueix la tradició com a fondista i vol retre un homenatge a son pare fent la carrera de referència per a qualsevol maratonià.
Dani Portella, de 43 anys, parteix avui cap a Nova York. Ho farà acompanyat per Joan Mir, de 50 anys. Ambdós són fondistes menorquins experts i membres de l'equip Xtrem Menorca, club de corredors de Ciutadella. Viatjaran amb ells les seves esposes Joana Fortuny i Àngels Mascaró.
Les dones participaran a la carrera popular prèvia que tindrà lloc a Central Park el dissabte, dia 5. Ells dos correran la marató el dia següent, el diumenge 6, a les nou i mitja del matí. La carrera, de 42.195 metres, sortirà d'Staten Island i passarà per Brooklyn, Queens, Manhattan, el Bronx i per la Cinquena Avinguda, amb la meta a Central Park.
És el mateix recorregut que va fer en Demetrio. "Serà una carrera emocional, correré pensant en ell, i si no es romp, duré la mateixa camisa que va dur ell, amb el seu nom i el de Ciutadella", explica el fill. Per a en Dani i en Joan no ha estat fàcil poder inscriure's a la Marató de Nova York. "Pensau que hi ha hagut 150.000 sol·licituds i correran 47.000 corredors. És a dir, més de 100.000 quedaran amb les ganes", comenta.
Possiblement, els dos seran els únics corredors menorquins a la marató, al manco amb la condició de federats. Per obtenir plaça a la cursa, han hagut d'avalar les marques fetes durant anys de pràctica com a fondistes.
"És molt difícil poder participar". Han aconseguit les dues places fent la tramitació a través d'una agència especialitzada. En Joan, per exemple, du 25 maratons fetes, i en Dani 35 mitges maratons. El fill d'en Demetrio assegura que "en Joan Mir és el més indicat per a representar els esportistes de Menorca, jo ho faig per la promesa que li vaig fer al meu pare", assenyala amb humilitat, destacant que ell és més un fondista de mitja marató que de marató.
El córrer va ser la passió vital de Demetrio Portella, un esportista que es va obrir camí per ell mateix, que aconseguí inculcar la seva afició a molts joves i que contribuí, des de primera línia, a implantar l'afició per l'atletisme a l'Illa.
El veterà fondista va córrer fins els 80 anys. Va ser l'edat amb la que va cursar la seva última carrera: la Mitja Marató de Ciutadella, el 2008, un any abans de morir. Llavors es va poder fotografiar amb els medallistes Abel Antón i Martín Fiz. Ara, Dani Portella reviurà a Nova York la gesta del pare i farà realitat la promesa que li va fer. Correrà la marató amb la seva memòria ben present.