El tiple és una variant del guitarró, arrelat a la música tradicional menorquina i que pràcticament s'havia extingit a Menorca. En els darrers temps, s'havia perdut la construcció d'aquest instrument i, en conseqüència, havia caigut en desús. Pere Cortès, professor de Música jubilat i natural de Ciutadella, s'interessà per la recuperació dels tiples i aconseguí localitzar un exemplar antic que era de'n Xec sa Mosca (Francesc Capó), personatge molt popular de les festes de Sant Joan, la memòria del qual perdura fins avui en una cançó santjoanera.
Del tiple de'n Xec sa Mosca, propietat d'un col·leccionista particular de Ciutadella, Pere Cortès aconseguí treure el patró per a poder construir-ne. A partir d'aquest model, Jaume Benejam Benejam, constructor aficionat de guitarrons de Ciutadella, ha aconseguit construir tiples de la manera tradicional, un fet que ha propiciat la reimplantació d'aquest instrument en la música popular que sona avui dia. Així mateix, el propi Pere Cortès s'ha embarcat en l'afició de construir tiples i guitarrons, perfeccionant els models, en el taller a Palma del professor de guiterra Pere Fiol i el reconegut músic Francesc Forteza.
Segons explica Pere Cortès, el guitarró menorquí és un instrument de 5 cordes, amb un mànec més llarg que els de València o Mallorca. En canvi, el tiple té la caixa més petita i el mànec més curt que el guitarró, només té 4 cordes, i és un instrument més agut. "Açò fa que l'afinació sigui més difícil que a una guiterra, el que du a que el sàpiguen tocar menys sonadors i que hi hagi manco grups que l'incloguin com a instrument", comenta el professor de música.
La vinculació professional amb la música ha contribuït a que Pere Cortès s'interessàs pels instruments tradicionals, la seva fabricació i la seva interpretació. En aquest sentit, Jaume Benejam Benejam, el constructor de guitarrons aficionat de Ciutadella, s'ha convertit en un referent per als seus estudis perquè és una persona major i amb experiència en la fabricació a partir dels coneixements antics. Cortès va tenir l'oportunitat de divulgar els seus estudis entre estudiosos, investigadors i músics en la trobada sobre viola de mà i guiterra espanyola celebrada aquest estiu a Sigüenza (Guadalajara), organitzada per la Asociación de Violería y Organología Instrumental Romanillos-Harris. El cicle va tenir lloc a la Casa del Doncel, un museu dedicat als instruments de corda impulsat pel mestre de guiterra, José Luis Romanillos. En aquest marc, Cortès presentà una ponència sobre la construcció d'instruments de corda tradicionals de Menorca, amb Jaume Benejam com a referent.