Autofitxa. Som en Raúl Cascales Parreño, vaig néixer a Elx, Alacant, fa 34 anys i des de fa quatre anys que visc a Ciutadella. Vaig estudiar Formació Professional, el grau superior de Cuina. Exerceix com a professor de Cuina de l'institut Maria Àngels Cardona. Al meu temps lliure m'agrada molt nedar, a la piscina a l'hivern i al mar a l'estiu. També m'agrada l'etimologia.
Els agrada als joves cuinar?
Hi ha de tot, encara hi ha una mica de tradicionalisme i els agrada més a elles que a ells.
En general, saben una mica de cuina quan inicien els seus estudis?
En saben molt poc, alguns saben alguna cosa més que els altres, però en general no saben cuinar.
Què els motiva, idò, a estudiar cuina?
Saben que els agrada perquè ho veuen a la televisió, alguns tenen familiars que s'hi dediquen i crec que sobretot els agrada la sortida professional que té a Menorca. En general a Balears, jo he estat a totes les Illes, tots comenten el mateix, saben que és una sortida professional pròxima i prou vàlida. També és cert que l'oferta formativa que tenen és limitada, els de Ciutadella si volen estudiar aquí mateix no tenen realment molt per triar.
I a casa, cuinen alguna cosa?
La majoria a aquestes edats no estan emancipats i aquest és un factor importantíssim, cuinen els pares i ells no tenen necessitat de cuinar ni d'aprendre a cuinar.
Quina dieta solen tenir els seus alumnes?
La majoria són de la cultura de pizza i hamburguesa, quasi cap sap cuinar els plats més bàsics com un brou de verdures o de carn. Com a molt el que saben fer és bullir un poc de pasta i afegir-li alguna salsa de llauna, no saben fer una salsa de tomàtiga, una bolonyesa o carbonara, que són les més comunes.
Ahir va assistir a un taller de cuina pel programa Alternanits, d'Injove, a Ferreries i avui es repeteix a Alaior. En què consisteix?
És el segon any que faig el taller de cuina per a Alternanits, l'any passat el vam fer de cuina equilibrada i casolana i aquest any el dedicam a la pasta italiana.
Què cuinen als casals de joves?
Fem pasta italiana fresca, pasta farcida. Un dels plats que fem són tortellinis farcits de sobrassada i nius de pasta. Elaboram tot el procés, primer amassam i acabam amb farina fins dalt, s'ho passen realment bé. El millor, menjar-se el que ells mateixos han cuinat. En algunes ocasions també s'hi apunten mares d'alguns joves que volen participar al taller.
Els introdueixen la cuina també des d'una vessant teòrica?
Sí, l'any passat vam introduir tot el tema de la dieta equilibrada, tots coneixien, per exemple, la piràmide d'alimentació, però no tenien tan clar el que és una dieta adequada. Aquest any explicam una mica la cuina tradicional italiana, comparam la pasta que fem a la nostra paella que es menja sobretot en dies de celebració familiar. A més d'aprendre a cuinar és interessant que sàpiguen el perquè de les coses. He de dir que el programa d'Injove Alternanits em sembla un gran encert i que està molt ben organitzat, una coordinació molt eficaç.