Síguenos F Y T I T R

Dipòsits sedimentaris allunyats de les platges

Un equip multidisciplinar de científics realitza un estudi d’onze mantells eòlics mitjançant una beca de l’IME

Presentació. Josep M. Vidal, Francesc X. Roig, Guillem X. Pons i Pere Fraga van explicar l’estudi - Javier

| Maó |

Un equip multidisciplinar de científics, format per Pere Fraga, José Ángel Martín Prieto, Antonio Rodríguez-Perea, Francesc X. Roig, Bernadí Gelabert, Miquel Mir-Gual i Guillem X. Pons, ha estudiat per primera vegada un conjunt d'onze mantells eòlics situats a la zona de tramuntana de l'Illa, que ocupen una extensió de quasi 5 milions de metres quadrats. Es tracta d'una sèrie de dipòsits sedimentaris arenosos creats per l'acció del vent, que estan desvinculats de les platges i que presenten una gran riquesa botànica.

Els onze sistemes eòlics estan ubicats a Son Angladó, Son Morell Nou, Caló d'en Sintes, es Pla de Mar, Santa Teresa, la Mola de Fornells, na Macaret, sa Marina de s'Arena, Favàritx, Punta des Fra Bernat i sa Mesquida. Les seves superfícies oscil·len entre els 4.305 metres quadrats de Santa Teresa i els 4.133.310 de la Mola de Fornells, aquest darrer amb un perímetre de quasi 10.000 metres. Tot i no ser un dels majors, el dipòsit sedimentari de sa Marina de s'Arena destaca sobre els demés per les característiques de la flora endèmica i altres aspectes. Tots aquests sistemes eòlics, que són el resultat d'un procés que va començar fa 200.000 anys, es concentren en tres grups segons la seva gènesi: els mantells associats a penya-segats verticals, que poden arribar als 80 metres d'alçada (Son Angladó, la Mola de Fornells, Son Morell Nou o na Macaret); els vinculats als llits d'un torrent (Caló d'en Sintes, Pla de Mar o Punta de Fra Bernat); i, en tercer lloc, als mantells associats a un torrent penjat a la seva desembocadura (Favàritx i sa Mesquida), que és una situació intermèdia entre els dos primers.

Una de les particularitats dels mantells eòlics estudiats és que estan situats a la costa nord de l'Illa i, en general, presenten acumulacions d'arena però sense tenir morfologies dunars clares, a més d'estar ubicats en zones llunyanes de carreteres i urbanitzacions. Aquest darrer fet explicaria que fins el moment hagin passat desapercebuts com a objectes d'estudi i no s'havia realitzat cap descripció i anàlisi dels mateixos. El cas contrari són els sistemes platja-duna que s'han caracteritzat per la seva importància socioeconòmica.

A més, els investigadors han constatat que alguns mantells eòlics s'han vist afectats pel traçat del Camí de Cavalls, concretament el sistema de la Punta des Fra Bernat situat a l'interior del parc natural de s'Albufera des Grau.

El treball d'investigació es fruit d'una beca concedida per l'IME, institut al que estan vinculats la majoria dels membres d'aquest equip.

Lo más visto