Un equip multidisciplinar de científics, format per Pere Fraga, José Ángel Martín Prieto, Antonio Rodríguez-Perea, Francesc X. Roig, Bernadí Gelabert, Miquel Mir-Gual i Guillem X. Pons, ha estudiat per primera vegada un conjunt d'onze mantells eòlics situats a la zona de tramuntana de l'Illa, que ocupen una extensió de quasi 5 milions de metres quadrats. Es tracta d'una sèrie de dipòsits sedimentaris arenosos creats per l'acció del vent, que estan desvinculats de les platges i que presenten una gran riquesa botànica.
Els onze sistemes eòlics estan ubicats a Son Angladó, Son Morell Nou, Caló d'en Sintes, es Pla de Mar, Santa Teresa, la Mola de Fornells, na Macaret, sa Marina de s'Arena, Favàritx, Punta des Fra Bernat i sa Mesquida. Les seves superfícies oscil·len entre els 4.305 metres quadrats de Santa Teresa i els 4.133.310 de la Mola de Fornells, aquest darrer amb un perímetre de quasi 10.000 metres. Tot i no ser un dels majors, el dipòsit sedimentari de sa Marina de s'Arena destaca sobre els demés per les característiques de la flora endèmica i altres aspectes. Tots aquests sistemes eòlics, que són el resultat d'un procés que va començar fa 200.000 anys, es concentren en tres grups segons la seva gènesi: els mantells associats a penya-segats verticals, que poden arribar als 80 metres d'alçada (Son Angladó, la Mola de Fornells, Son Morell Nou o na Macaret); els vinculats als llits d'un torrent (Caló d'en Sintes, Pla de Mar o Punta de Fra Bernat); i, en tercer lloc, als mantells associats a un torrent penjat a la seva desembocadura (Favàritx i sa Mesquida), que és una situació intermèdia entre els dos primers.
Una de les particularitats dels mantells eòlics estudiats és que estan situats a la costa nord de l'Illa i, en general, presenten acumulacions d'arena però sense tenir morfologies dunars clares, a més d'estar ubicats en zones llunyanes de carreteres i urbanitzacions. Aquest darrer fet explicaria que fins el moment hagin passat desapercebuts com a objectes d'estudi i no s'havia realitzat cap descripció i anàlisi dels mateixos. El cas contrari són els sistemes platja-duna que s'han caracteritzat per la seva importància socioeconòmica.
A més, els investigadors han constatat que alguns mantells eòlics s'han vist afectats pel traçat del Camí de Cavalls, concretament el sistema de la Punta des Fra Bernat situat a l'interior del parc natural de s'Albufera des Grau.
El treball d'investigació es fruit d'una beca concedida per l'IME, institut al que estan vinculats la majoria dels membres d'aquest equip.