Síguenos F Y T I T R

"Fare il teatro con la voce"

El cor dels Amics de s'Opera de Maó treballa intensament sota les ordres de Cristina Álvarez preparant "Don Giovanni" i un concert per l'any vinent

ESCALF DE VEUS. Moment de l’assaig dels cantants de Maó

| Maó |

Tot i que encara falten dos mesos perquè arribi "Don Giovanni" al Teatre Principal de Maó, el treball musical del Cor dels Amics de s'Òpera de Maó, ja batega amb força cada dimarts i cada dijous entre Maó i Ciutadella. I és que malgrat que a l'òpera de Mozart que tindrà lloc al mes de juny, no hi ha massa protagonisme coral, el conjunt de 70 veus que conformen el cor de l'entitat organitzadora de la mostra operística menorquina, treballa intensament al mateix temps en la preparació d'un concert excepcional que tindrà lloc a principis de l'any vinent.

Serà un concert que aprofitarà la celebració dels dos-cents anys del naixement de Verdi amb dotze fragments operístics per Cor, la majoria seleccionats d'obres del compositor italià, en el que també hi participaran una soprano, una mezzo, un tenor i un baix. La idea és que a més de Menorca, puguin exportar el seu concert al Teatre Principal de Palma.

ESFORÇ DE VOLUNTARIS
Des dels seus orígens, de la mà del mestre Deseado Mercadal a través de l'Orfeó Maonès fins l'actual directora, la Cristina Álvarez, aquest cor ha comptat amb diferents mestres i conductors com l'Antoni Pons Morlà, en Biel Barceló o na Merche Orfila. Na Cristina Álvarez es la seva titular actual i està molt orgullosa de l'interès i la força de voluntat dels cantants que setmana rere setmana, viuen l'emoció de la lírica operística. "Alguns d'ells tenen estudis musicals però la gran majoria, són gent que els hi agrada la música i que han d'esforçar-se molt per progressar, tant als assajos com a casa", diu na Cristina. No podem oblidar que no es tracta d'un cor professional sinó de persones anònimes i voluntarioses, unides per un vincle especial amb el llenguatge musical i que s'esforcen perquè les seves veus, arribin a l'exigència del que representa tota una òpera al costat de cantants de primera línia. En el cas del concert que estan preparant pel 2013, l'exigència encara és més gran perquè seran ells els autèntics protagonistes del que es podrà sentir. Actualment s'estan fent assajos setmanals però quan s'acostin els dies de representació, pràcticament passaran a ser diaris.

INTERPRETAR AMB LA VEU
Cristina Álvarez, que és llicenciada en Cant, Direcció i Composició remarca que hi ha molts aspectes que són decisius a l'hora de valorar la qualitat d'un cor operístic com pot ser la pronunciació, l'afinació, els colors de les diferents veus, el "tempo" o en el cas d'un cor amateur com aquest, fins i tot el compromís que prenen els seus integrants per tal de desenvolupar al màxim la seva intuïció musical. "Jo, sobretot, els hi remarco que en tot moment sàpiguen què estan dient per poder interpretar amb la seva veu i no em refereixo només escènicament sinó interpretativament. És el que em deia una vegada un gran director d'orquestra de "fare il teatro con la voce". Ara mateix els veig molt il·lusionats amb aquest concert de l'any vinent. En el cas de "Don Giovanni", només caldran 28 veus perquè no totes les obres tenen la mateixa intervenció corística, però per al concert del 2013, serà tota la plantilla de voluntaris disponible, afirma Álvarez.

FALTEN TENORS
Un dels grans actius d'aquest cor és la barreja generacional i de veus femenines amb les que es compta. "Anem una mica faltats de veus masculines, sobretot de tenors primers, però en canvi tenim un molt bon equilibri generacional. Amb el grup de Ciutadella, per exemple, hi tenim cantants de 17 anys que són el futur del Cor dels Amics de s'Òpera de Maó, que s'estimen la música i que participen dels assajos com els qui més junt amb veterans que fa que canten més de 30 anys". Cristina Álvarez, a més de dirigir aquest cor, també és professora de l'Escola de Música de Ciutadella i directora i fundadora de l'Escolania de Puericantors de la Catedral de Ciutadella, que l'any passat va intervenir al concert d'any nou que es celebra habitualment a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Fins fa pocs anys, a més, també era la responsable del Cor de la Sagrada Família de Barcelona. "Menorca és una illa molt musical i de fet, existeixen molts cors amb una qualitat musical i una producció molt alta en comparació amb d'altres territoris. Em sent molt afortunada de poder treballar amb gent que estima tant la música".

Lo más visto