L'interior de l'església de Sant Martí des Mercadal s'enfosquí, i en la profunditat de la fosca i un sentit silenci el batec dels fidels s'accelerà mentre el sostre s'il·luminava amb una tempesta de llamps, de trons que feren tremolar fins el terra, Crist era mort a la creu. I amb el davallament del seu cos es recuperava una tradició perduda a Menorca des de feia 138 anys.
Més de 200 persones assistiren anit al Concert Sacre del Davallament de Crist de la Creu amb Pere Pelegrí a l'orgue i Antoni Pons com a tenor. El concert donà inici amb una bella introducció, la "Passacaglia" de Buxtehude que recorre musicalment totes les fases lunars.
Després arribava un dels moments estelars de la celebració, el pregó de la Sentència de Ponç Pilat interpretat solemnement per Joan Mercadal Victori. Condemnat, sentenciat a mort i crucificat a la muntanya del Calvari de Jerusalem, el Crist articulat de l'església de Sant Martí, per primera vegada des de que fou creat l'any 1940, complia amb el seu paper. Però abans del davallament s'interpretaren quatre fragments de la segona part de l'oratori "El Messies" de Haendel.
"Tot era cobert de tenebres, Jesús, clamant amb veu sonora, va entregar el seu esperit. Al moment la cortina del temple es va rompre de dalt a baix, la terra va tremolar i es romperen les pedres". El pas del Davallament s'aproximava al Sant Crist amb la solemnitat. Moments abans el públic havia sentit, en pròpia pell, la impressió i la immensitat del fet a través d'una tempesta fictícia que no defraudà els assistents gràcies als efectes artificials creats per a l'ocasió per l'equip tècnic format per Josep Febrer i Josep Pons.
"Després d'això Josep, natural d'Arimatea va demanar permís a Pilat per recollir el cos de Jesús i aquest li ho va permetre. També Nicodem i altres hi van anar amb mirra, àloe i altres olis. Davallaren i agafaren el cos de Jesús i, banyat amb espècies aromàtiques, el van sepultar segons la tradició" (adaptació dels Evangelis).
Manuel Villalonga, Gonzalo Gómez, José Barber i Antoni Triay van tenir l'honor ahir d'exercir com a portadors i baixar el Crist de la Creu, havent-lo desclavat i desfermat, ajudant-se del llençol blanc el col·locaren dins el sarcòfag i el transportaren en processó fins l'altar.
El concert encara va tenir una darrera part amb el cant del "Vidit suum dulcem natum" de Haydn i el "Sanctorum meritis" de Monteverdi per finalment gaudir del "D'ou vient celà" d'Antonio de Cabezón per orgue sol.
La gent sortí del concert amb gran alegria, s'havia reunit as Mercadal gent de tota Menorca, fins i tot un grup de visitants provinents de Santiago de Compostela, assabentats del concert, no se'l van poder perdre assegurant a la sortida que no havien viscut res mai igual a la seva terra.