Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Els alumnes sempre són el més important"

Lali Truyol. Directora i mestra de l'Escola de Fornells

Autofitxa
Vaig néixer a Ferreries l'any 1953. Visc a Ciutadella amb el meu marit, n'Ed Wall, i en Mikey, el meu fill de 19 anys. Tenim una filla, Sofia, que viu i estudia a Madrid. Som mestra i directora des de fa sis anys del CEIP Fornells. Per desconnectar m'agrada llegir llibres d'autoajuda i sobretot estar amb la família i els amics, fer dinars i berenetes a la terrassa de casa

Quants d'anys fa que és mestra?
En fa 24, però d'aquests n'he passat uns quants fora de Menorca. Vaig viure a Estats Units i allà vaig ser "teacher's aid", ajudant de mestre. També vaig viure a Eivissa on vaig fer feina nou anys.

Ha passat per moltes escoles de Menorca?
En realitat no. He treballat a "La Consolació", al "Margalida Florit", i ara fa set anys que som a Fornells, sis com a directora.

Com han canviat l'educació i les escoles en aquest temps?
El sistema ha canviat molt. Quan vaig començar seguíem una programació que ens venia donada, no fèiem escola en català... Ara, els tutors i els mestres estem en formació permanent, TIC, mediació, psicologia, gestió de centres... També, a més de la funció acadèmica sovint hem de fer de pares, de psicòlegs, d'infermers... L'escola avui té uns rols que abans no tenia, perquè eren les famílies les que assumien, per exemple, açò que en deim l'educació en valors.

Què té d'especial l'escola de Fornells?
"Paradise school", és una escola petita, tenim 35 alumnes, molt familiar i dinàmica, oberta a l'entorn. Per a mi els alumnes són sempre el més important. Cada dilluns fem assemblea i parlam del que ha passat el cap de setmana. Els alumnes de tercer cicle preparen notícies d'arreu del món, interessants, impactants o curioses per explicar a la resta de companys. Fem tallers solidaris i ens engrescam en diferents projectes.

Per exemple, quin destacaria?
Aquest és el segon any que participam en el programa de cooperació territorial ARCE del Ministeri d'Educació, juntament amb una escola de Canàries, una de Tarragona i una altra de Galícia. La finalitat és establir vincles i fer feines i reflexions comunes, alhora que fem intercanvis i descobrim els elements diferenciats de la diversitat cultural i social de cada Comunitat Autònoma. El passat mes de març hem tingut l'oportunitat de viatjar dos metres amb set alumnes a Lanzarote i, després, de rebre els canaris aquí.

I quina feina han fet amb l'escola de Lanzarote?
El tema tractat ha estat la Reserva de la Biosfera, un títol que compatim les dues illes i que ens agermana. Hi va haver una feina prèvia via "mail" i una volta allà, vam exposar els treballs que portàvem preparats.

Què ha estat el més profitós d'aquest viatge? Què té de positiu treure els alumnes de l'escola?
A banda de les visites culturals i tota la feina pròpiament acadèmica, sense dubte el més positiu de tot és sempre la convivència i la qualitat humana dels fillets i les filletes. Per a ells és un exercici d'autonomia ser enfora de l'entorn familiar i és preciós veure com es cuiden uns als altres. Podríem dir que ens hem redescobert i ens hem fet molt més amics.

Lo más visto