L'excel·lent carta de formatges de Menorca compta amb un nou producte elaborat amb llet d'ovella de raça menorquina, que s'elabora a la fica de Torretrencadeta, a Ciutadella.
Miquel Bosch i Coloma Marquès s'han llançat a l'aventura d'investigar la fórmula per tal d'oferir un formatge que sigui la delícia dels paladars més exigents. Porten des de Nadal munyint trenta ovelles i fent totes les gestions necessàries per tal què el formatge surti al mercat amb tots els requisits complerts.
Bosch sempre havia tingut en ment apostar per l'ovella de raça de Menorca i entrar a formar part d'una experiència pilot iniciativa de l'Associació de Criadors d'Ovelles de Raça de Menorca, ha estat l'impuls definitiu. Tres són els llocs que actualment obtenen llet d'aquestes ovelles, però Torretrencadeta és l'únic que elabora el formatge de llet d'ovella de raça pròpia. Munyiran fins a finals d'aquest mes, llavors les ovelles, cinquanta actualment que són les que munyiran la temporada que ve, entraran en període de reproducció fins el naixement de les cries cap al novembre.
Una de les claus per al funcionament idoni de la producció del nou formatge ha estat la venta de les cries quan només pesen entre nou i deu kilograms vius. La Societat Agrària de Transformació (SAT) Anyell de Llet de Menorca, adquireix aquestes cries pel mateix preu que els animals ovins més grans de races més càrniques. L'ovella de raça menorquina té una carn molt saborosa, exquisida com explica Bosch, però el pes en canal sempre és molt inferior al d'altres races pel que es cerca la manera de compensar-ho.
Na Coloma muny les ovelles matí i capvespre, i cada dues munyides elabora el formatge en motllos. S'ha instal·lat una sala de munyir amb capacitat per a dotze ovelles, gràcies a una ajuda obtinguda pel Programa Lider, que facilita la feina que es realitza amb munyidores mecàniques. Tarda tan sols 35 minuts per tanda, tot i que si l'any que ve doblen com pensen el nombre de caps tardarà més. Llavors aboca la llet de les gerres i el procés d'elaboració de formatge és el mateix que el de vaca. De fet també fan formatge de vaca amb un cinc per cent de formatge d'ovella.
A la formatgeria, Coloma fa cada formatge de llet d'ovella en un petit motlle. Per cada kilogram de formatge es requereixen 3,5 litres de llet. Cada peça passarà les següents vuit o deu hores a la premsa per després estar dins la salera 36 hores. Les gira cada dotze. Entre tres setmanes i un mes, el formatge es dessala en aigua, es canvia aquesta cada 24 hores. A partir d'aquest moment s'eixuga el formatge sobre canyissos i s'unta amb oli d'oliva, mantega i pebre dolç.
Miquel Bosch, que prové del lloc de Son Quart i Coloma Marquès, descendent de Son Morru, tenen clara la seva vocació de l'amos i cerquen solucions, com ara la producció d'aquest nou formatge, perquè la vida al camp, a més d'un plaer, sigui també viable.