El ventet d'ahir a Fornells es feia fins i tot agradable per als que es concentraven en el centre de la població envoltats de cavalls i més gent que no es perdia detall de la festa més gran del poble, la celebració de Sant Antoni Abat. Sense les aglomeracions del dissabte, Fornells tornava a lluir una gentada entre cavalls que, entre replec i caragol, no deixaven de ser admirats per tots els carrers i places. Faltaven pocs minuts per a les 12.30 hores quan el caixer capellà, Joan Tutzó, seguit de la caixera batllessa, Constanza Navarro, s'atracaven a la Banda de Música des Mercadal que els esperava a la plaça de s'Algaret. A un senyal del batlle Francesc Ametller, les primeres notes provocaven l'esclat del tradicional jaleo que no tindria acaball fins l'entrega de l'última canya verda amb cullereta de plata de l'any.
Però la festa havia començat hores abans, ben dematí quan la Banda de Cornetes i Tambors de Dalt Sant Joan de Maó passava pels carrers sonant la diana florejada. Només els que tenien els llençols més aferrats es van poder aixecar més tard. A les nou del matí el fabioler Isaac Triay es dirigia, com el capvespre anterior, a iniciar el replec de més de quaranta cavalls que formarien la qualcada. Junts recolliren el caixer capellà a la Plaça de l'Església i creuaren de nou la població per anar a cercar la caixera batlessa al seu domicili.
Després d'un caragol perquè tothom pogués veure la qualcada completa, amb les autoritats de la població, caixers i cavallers feien entrada a l'església de Sant Antoni on el caixer capellà i el prevere del poble, Joan Tutzó, oficiava la tradicional missa de caixers que comptaria amb la interpretació musical a càrrec de Maria Quintana. El caixer casat, Gabriel Sans, i el caixer pagès, Pedro Marquès, van procedir a les dues lectures abans que Tutzó llegís l'Evangeli i fes el seu sermó que va dedicar a la pau d'esperit.
Joan Tutzó va dir que la pau d'esperit era el més important, "es poden tenir tots els doblers del món i ser el més desgraciat, es pot no tenir cap problema i estar trist, la pau d'esperit és saber qui som, saber que estic en mans d'algú que ho pot tot". El prevere va posar com exemple imatges que ens arriben del Tercer Món de gent pobre que sembla feliç, va dir que els missioners no es cansen d'explicar que a molta d'aquesta gent no els falta la felicitat.
Tutzó es referia també a la crisi actual, "ditxosa crisi que ens estreny a tots", va dir, "ara més que mai hem de tenir paraules plenes de sentit, paraules que ens donin un perquè seguir endavant, perquè viure, perquè ser feliços encara que no tinguem el que voldríem. Ara més que mai hem de fer pinya entre tots". El prevere va posar també com exemple el cas de Sant Antoni que provenia d'una família rica i que ho va vendre tot per seguir a Jesús. "La memòria de Sant Antoni", va dir el prevere, "ens arriba fins avui, a les festes de Fornells, com un referent". Vuit minuts exactes de sermó, com es va encarregar de fer notar, que va concloure amb un encoratjament també pels qui governen. Els caixers repartiren el tradicional aigua-ros mentre sonava la tonada de fabiol i en sortir de nou a la llum del sol la festa adquiria de nou el seu frenètic ritme.
Durant el capvespre els caixers més joves s'encarregaren de repartir novament l'aigua-ros per les cases més cèntriques del poble. Abans emperò es celebrà la beguda al castell de Sant Antoni on caixers i cavallers eren convidats per l'Ajuntament i on sonaria el darrer toc de fabiol de les festes de Fornells.
Cap al fosquet la calma encara no es recuperava del tot i la música feia entrar ballera amb les actuacions de Som Gospel i la Banda Swind Band que actuaren a la plaça de s'Algaret. Més tard, al carrer de la Mar, posaria el punt i final del dia el conjunt Huracán.
Avui la festa continua amb una missa en record dels naturals i veïns de Fornells que han mort en el transcurs de l'any a les 11 hores. A les 18 hores, a la plaça de s'Algaret es farà el joc des capellet i altres jocs infantils amb l'animació de Natàlia Acosta. A la nit, a les 22.30 hores, Fornells tindrà els seus focs aquàtics amb l'espectacle pirotècnic devora el castell de Sant Antoni i a les 23 hores, revetlla fi de festes al carrer de la Mar amb els grups Oasis i Sarau.
Al tancament d'aquesta edició Creu Roja, que ha estat pendent de tots els incidents de la festa, informava que no hi havia hagut cap cas greu.