La Sala Municipal del Roser acollirà a partir d'avui, a les 20 hores, l'exposició "Son Olivaret. Un monument funerari de la prehistòria de Menorca". Es tracta d'un muntatge expositiu que explica tot el procés d'estudi del jaciment: des de l'excavació, la recuperació i restauració de les peces i la interpretació del seu ús i funcionalitat amb les hipòtesis finals dels arqueòlegs i investigadors. Segons reconeix Lluís Plantalamor, conservador i director del Museu de Menorca, que col·labora en la mostra, és una de les poques vegades que es clou el cicle d'investigació d'un jaciment, el que permet oferir una mostra de les peces restaurades, amb la interpretació de l'ús que va tenir el jaciment i la divulgació de les hipòtesis científiques.
La regidora de Cultura, Auxiliadora Pons, explica que s'aprofitarà l'organització de la mostra per a que la col·lecció de Son Olivaret quedi dipositada al Museu Municipal de Ciutadella.
Segons LLuís Plantalamor, va ser devers 2004 que s'inicià l'excavació del que identifica com la protonaveta de Son Olivaret. És a dir, és un edifici funerari anterior a les navetes de la prehistòria menorquina, que data de principis del període pretaliòtic i que és similar a la descoberta a Ses Arenes de Baix.
L'excavació es va perllongar durant 3 anys, dirigida pels arqueòlegs Josep Marquès, Sílvia Villalonga i Lluís Plantalamor. Després de la feina de camp, els arqueòlegs i conservadors van realitzar la feina de restauració de les troballes, consistents en restes d'ossos, fragments i peces ceràmiques que han estat reconstruïdes, materials silicis i testimonis de la fundició de coure. La novetat de la campanya de Son Olivaret és que els investigadors han pogut estudiar a fons la necròpolis, el seu funcionament i saber més de la societat que la va construir.