"El Fons Menorquí de Cooperació (FMC) és un gran desconegut per part de la societat i per part de les institucions". Així va començar ahir Marga Benejam, gerent del Fons, la seva intervenció inicial de la Diada de la Solidaritat. El coneixement de l'activitat d'aquesta plataforma dedicada a la cooperació amb els països empobrits és imprescindible per a superar el moment crític que viu per causa de la reducció de les aportacions de les administracions. L'any passat, la rebaixa ja va ser d'un 35 per cent i enguany pot ser superior, tot i que la jornada d'ahir as Mercadal és un motiu per a l'esperança.
La Diada va tenir dues parts. El matí va ser per comprovar l'abast de la tasca del Fons i el capvespre per la festa, amb l'encesa de les espelmes per a la solidaritat.
EL COMPROMÍS PÚBLIC
La trobada del matí va aconseguir una gran resposta. L'actual presidenta del FMC, Begoña Jusué, regidora de Maó, va donar la benvinguda. Hi va participar el president del Consell, Santiago Tadeo; el conseller balear Simón Gornés; els batles de Maó, Águeda Reynés; Ciutadella, José María de Sintas; Sant Lluís, Cristóbal Coll; Es Castell, Lluís Camps; Es Migjorn, Pere Moll; regidors dels altres municipis i un nombre considerable de consellers dels diferents partits. També hi eren els responsables de les ONGs, la majoria de les quals han format part del Fons des del seu inici i alguns mitjans de comunicació. Aquesta nombrosa participació en un acte que cercava el compromís per a seguir donant suport econòmic a la cooperació dóna peu a l'optimisme.
Santiago Tadeo va manifestar que "la feina que fa el Fons és d'una gran importància i em sap greu no poder complir a vegades amb tot el que representa la nostra aportació, però està clar que hem de fer un esforç perquè l'activitat de cooperació es mantengui".
Tots els representants de les administracions i les entitats es van fotografiar sota una pancarta amb el títol de "Compromís".
CINC EUROS PER PERSONA I ANY
Marga Benejam va desitjar que el Fons es valori més perquè és un organisme de característiques molt destacables. Una d'elles és la convivència entre totes les administracions i les ONGs i que es fa amb "participació, consens i transparència". Per altra banda, és eficaç en la seva tasca. L'any passat es van dur a terme 36 projectes i 450 durant els 19 anys d'existència. "Hem ajudat a milers de persones", va dir la gerent del Fons. Destacà que "les exigències per concedir una aportació són molt superiors a les que aplica qualsevol administració de Menorca per una subvenció a una entitat de l'Illa".
El que més preocupa és que la manca de recursos de les administracions ofegui les possibilitats de cooperació. "És injust haver de triar entre els pobres d'aquí i els d'allà", va comentar Marga Benejam. Va posar nombres: l'any passat l'aportació de les administracions va ser al voltant d'un 0,4 por cent del seu pressupost.
Això significa uns 5 euros per cada menorquí. La gerent va utilitzar l'expressió de "bimbolles de benestar" per a definir el resultat de les accions de cooperació que s'han desenvolupat al llarg de gairebé dues dècades.
Els assistents van poder veure un documental sobre els quinze primer anys del Fons Menorquí de Cooperació. Es van poder sentir les opinions d'alguns dels promotors, Toio Pons Bonet i el primer president, Pere Riudavets. Es destacava que tot i el pas dels anys, avui conserva el mateix esperit de compromís amb les persones que pateixen la situació dels països empobrits.
Gràcia Seguí, presentant de Mans Unides, va parlar en nom de les ONGs que formen part del Fons. Va comentar que totes tenen una cosa en comú, que entenen que la cooperació s'ha de dur a terme a través del FMC i que és necessari seguir per aquest camí. Va comentar l'orgull que senten les persones compromeses amb el Fons pel resultat de la feina i també va comentar que la crisi fa que les necessitats dels països empobrits siguin més importants. Gràcia Seguí va fer una crida al compromís de les institucions i de les organitzacions solidàries.