Enguany es compleix una efemèride important per a la Policia Local de Ciutadella: els 150 anys de servei al poble. En motiu de l'aniversari, els agents Francesc Pallicer i Antoni Cladera van tenir la idea d'iniciar la recerca històrica i gràfica del cos municipal, una iniciativa que va rebre el suport de l'inspector en cap, Ignasi Camps, i de la regidora responsable, Francisca Marquès.
La investigació a l'Arxiu Històric Municipal, les consultes orals a familiars d'antics policies i la recerca de fotografies va permetre recopilar un ingent volum d'informació. Els agents van pensar que seria una bona idea compartir tot aquest material amb tots els ciutadans a través d'una exposició que s'inaugura avui, a les 20 hores, al Roser.
La Policia Local de Ciutadella es va crear el 27 de gener de 1862 i, de llavors ençà, han servit al cos 227 individus, entre serenos, zeladors, guàrdies, agents o policies, segons la denominació de cada època. El precursor del policia local va ser el saig, qui entre d'altres atribucions, s'encarregava de dur els encàrrecs, pregonar pels carrers les ordres de l'autoritat, vigilar i fer que es complissin les ordenances i col·laborar amb l'autoritat municipal. Unes funcions que pràcticament es mantenen idèntiques avui dia, però adaptades als nous temps.
En les primeres èpoques, la plantilla estava integrada per uns sis agents, fins que a partir de la Guerra Civil el nombre d'efectius començà a créixer fins a la cinquantena d'agents d'avui dia. Segons expliquen Francesc Pallicer i Antoni Cladera en el seu estudi, no va ser fins els anys 80 quan la plantilla es començà a modernitzar, fins a l'actualitat, que compta amb nova Prefectura, servei de policies turístics i els operadors del Servei d'Atenció Ciutadana.
Però molts encara conserven la imatge de l'antiga comissaria als baixos de l'Ajuntament, en plena plaça des Born, amb els antics calabossos, quan davant qualsevol operació o detingut, tot el poble s'entemia. Els dos agents impulsors de l'exposició tenen moltes anècdotes per contar sobre el cos municipal i la gent les podrà reviure a través dels textos i les imatges de la mostra. És el cas del policia que separava els homes de les dones en els banys d'estiu a sa Platja Gran; agents molt populars com Es Carenyo, o el policia que regulava el trànsit davant Es Molí, entre d'altres. Una altra curiositat és que la condició d'agent passava de pares a fills. Precisament, l'exposició vol ser un homenatge a tots els agents i les seves famílies.