La violència de gènere no només es dóna en relacions de mitjana edat i en classes socials baixes o amb pocs recursos, sinó també en altres contextos. Aquest és el mite que ha volgut rompre Sílvia Pons Seguí (Es Mercadal, 1978) amb un espot protagonitzat per una parella d'universitaris que comencen una relació i, tot i que d'entrada es mostren molt enamorats, la relació va agafant un to violent i desagradable, que sortosament es tallarà en el temps.
Aquesta és la sinopsi de "La clau", l'espot que ha codirigit la menorquina, amb la col·laboració de Laia Gil i J.A. Duran. Sílvia Pons i el seu equip han obtingut el Premi d'espots audiovisuals contra la violència de gènere, convocat pel Vicerectorat d'Activitats Culturals i Projecció Universitària. El certamen ha estat organitzat a través del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida, on Sílvia Pons és professora de Comunicació i Periodisme Audiovisuals.
El concurs ha estat impulsat per commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es celebrà el diumenge dia 25, i ha estat finançat per l'Instituto de la Mujer i el Fons Social Europeu, amb una dotació del premi de 800 euros.
"L'objectiu de l'espot és conscienciar els ambients universitaris sobre la violència de gènere i rompre els estereotips perquè entre els estudiants també es poden donar situacions d'agressió a les dones", explica l'autora, per la qual no és el primer premi que rep en la seva extensa trajectòria com a professional del sector audiovisual. Precisament, Sílvia Pons forma part de la junta de l'Associació per a la Igualtat La Segarrenca, a la vegada que com a professora coneix l'ambient universitari.
Actualment, la menorquina resideix a Cervera, a la comarca de La Segarra, a Lleida, on ha enregistrat les imatges de la història dels dos joves, amb la participació com a actors d'Aida Flix, Albert García i Dídac Prat. L'espot es pot visionar al canal Youtube.
El premi representa per a Sílvia Pons i el seu equip una satisfacció, però sobretot l'oportunitat de poder divulgar la xacra de la violència de gènere amb la seva obra audiovisual.
La menorquina, de 34 anys, és professora de Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida d'ençà 2006; és també professora de la Universitat Oberta de Catalunya i treballa a la productora audiovisual catalana Antàrtida. Ha dirigit el concurs "Bocamoll" de TV3, és codirectora del concurs lingüístic "Pica Lletres" i és la realitzadora del documental "Mon pare és faroler". És llicenciada en Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual.