Síguenos F Y T I T R

Penya-segats, els grans desconeguts

Un equip científic ha començat una investigació sense precedents sobre els 176 quilòmetres de la línia rocosa de Menorca per determinar els tipus de penyals, la seva dinàmica i els patrons d'erosió

| Ciutadella |

L'Illa està envoltada d'un perímetre de 176 quilòmetres de penya-segats, un sistema natural molt complex, ric i extens del qual molt poc en sabem. Un equip científic ha començat la investigació del sistema rocós costaner de Menorca, el que serà el primer estudi integral que es fa a nivell geològic i geomorfològic.
Els científics han observat i parteixen de la idea que els penya-segats són sistemes naturals dinàmics, és a dir, que van variant segons el moviment geològic, l'erosió, l'acció dels temporals o degut a la intervenció humana. L'objectiu de l'equip de recerca és establir les pautes de comportament dels penya-segats, determinar patrons d'erosió i definir les tipologies dels penyals de Menorca.

L'estudi ha engrescat un equip interdisciplinar del Departament de Ciències de la Terra de la UIB, de BIOGEOMED i la consultora ambiental QU4TRE. Els científics que participen en l'estudi són Xisco Roig Munar, doctor en Geografia; Antonio Rodríguez-Perea, doctor en Geologia; Guillem Pons Buades, doctor en Biologia; i els geògrafs Miquel Mir Gual i José Ángel Martín. Segons explica Xisco Roig, l'interès de la investigació sorgí a partir de l'observació de la relació que tenen els penya-segats amb algunes platges i del dinamisme que presenten les penyes com a sistema natural costaner. La recerca també arrenca a partir de l'observació constant de processos erosius en la línia rocosa de la costa degut a diverses causes.

El projecte d'investigació començà a Eivissa, amb l'estudi d'un codolar associat a Cap Falcó, però els investigadors han volgut centrar la recerca en els penya-segats de Menorca "perquè en un espai petit com és l'Illa trobam diversitat de tipologies de penyals que podran permetre establir patrons de comportament dels penya-segats". L'equip científic ja ha documentat penya-segats baixos amb arrabassament de blocs, enfonsament de penyes, caigudes de blocs i esllavissades, el que demostra que representen un sistema natural dinàmic.

Els punts fràgils
No obstant, segons Xisco Roig, el risc d'erosió geològica "sols va lligat a l'ús o intervenció humana, perquè de forma natural els penya-segats presenten dinamisme propi". Tot i que l'ús dels penya-segats per freqüentació és mínim, és destacable l'ús i extracció d'argiles, que afavoreixen l'erosió dels penyals. Hi ha altres exemples de risc a zones com Cala Morell o Cala Galdana "i no suposen la degradació del penyal, sinó la degradació urbana per processos naturals de moviments dels penya-segats". Els punts de la línia de costa rocosa més fràgils són, segons apunta, el port de Maó, Cala Morell i Cala Galdana, encara que no són els penyals amb major dinamisme natural. El risc apareix quan hi ha presència humana, sinó no hi ha risc ni catàstrofe.

Tots els penya-segats de l'Illa que no estan intervinguts per l'activitat humana i presenten el seu procés natural s'observen en un estat de bona conservació, explica el científic. L'estudi tindrà una durada de quatre anys i les dades inicials es recolliran amb una periodicitat bimensual, amb feina de mostreig contínua. L'estudi permetrà el coneixement dels penya-segats com a sistemes naturals complexes i dinàmics, perquè encara que no ho apreciem estan funcionant dia a dia.

Lo más visto