Síguenos F Y T I T R
Sant Antoni 2013

De Sintas crida a la unitat política per acordar una ruta de futur per Ciutadella

El batle va reconèixer el suport del Consell i els altres municipis, però va ser crític amb el Govern balear per no resoldre el deute amb l'Ajuntament i al qual demanà "no paraules, sinó una implicació clara i decidida"

De Sintas. El seu segon discurs de Sant Antoni no va deixar indiferent - Cris

| Ciutadella |

La situació de fallida econòmica per la qual s'enfronta l'Ajuntament de Ciutadella va ser l'eix vertebrador del discurs institucional del batle. José María de Sintas va fer una crida a la unitat política per consensuar una ruta de futur per a Ciutadella. "Aquest és l'esperit que ha de mantenir aquesta institució, com la de l'anacoreta Sant Antoni que va resistir al desert, amb totes precarietats, només amb la força de la fe, i en les possibilitats de si mateix", va dir.

Assenyalà que el camí emprès pel Consistori "ha de venir estalonat per les altres administracions superiors". En aquest punt, va ser quan de Sintas va treure el to reivindicatiu del discurs de la Diada. Mentre afirmà que "el Consell ja ha demostrat que està al costat dels ajuntaments", la crítica s'adreçà al Govern balear.

"Queda pendent que el nostre Govern autonòmic ens aporti l'ajuda necessària per poder dur a bon terme el gran esforç que hem demanat als ciutadellencs" i es referí a que "no podem retallar més serveis, no podem deixar de fer manteniments bàsics al municipi, no podem esprémer més als nostres vesins".

El batle va ser contundent: "Mentre es mantengui un deute autonòmic amb l'Ajuntament que representa el 15 per cent del pressupost de Ciutadella, jo no només vull sentir paraules d'ànims o de tranquil·litat, ni que tot s'arreglarà: vull una implicació clara i decidida a la nostra situació".

Tanmateix, De Sintas no eludí la responsabilitat de la Corporació i, en concret, del seu equip de govern. "Si no es compleixen les inversions estatals i autonòmiques mínimes, si no es cuiden els ajuntaments, l'Administració més propera al ciutadà que fa un esforç cada dia per no minvar els serveis als ciutadans, l'esforç municipal per travessar aquesta complicada travessia, no haurà servit de res".

És per açò que afirmà que "no em cauran els anells per demanar ajuda, a qui sigui, i quan sigui, perquè el motiu és més que suficient". En aquest sentit, remarcà que "me queix no per gust o per cridar l'atenció; me queix quan veig el silenci per resposta; quan no trobam una mà estesa que ens ajudi a sortir del fons d'aquest pou; me queix quan no veig respecte al meu poble".

De Sintas va tenir un gest d'agraïment pel suport rebut dels altres municipis de l'Illa. "Aquest recolzament, aquesta empenta col·lectiva, l'hem rebuda de tots el municipis de Menorca cap a Ciutadella; ara pertoca idò, que aquesta solidaritat mostrada pels pobles que fan Menorca, sigui posada en pràctica pels governants de les nostres illes".

En relació als polítics, es referí a que set segles després de la conquesta de Menorca tenen en perspectiva un repte importantíssim: "el deure de donar el millor de nosaltres mateixos i de tornar als ciutadans la confiança perduda, a la recerca de mesures que ens ajudin a travessar aquest moment tan complicat a tots els nivells: local, balear, nacional i mundial". Aprofità la declaració institucional de Sant Antoni per remarcar i reafirmar "les coses que ens agermanen" com a polítics: som i feim poble, quan cercam el bé comú per damunt de qualsevol ideologia".

Apel·là a la capacitat de diàleg de tots els regidors de la Corporació. "És un prinicipi que he mirat de posar en pràctica des del primer dia de la meva promesa del càrrec, i cregui'm que no ve motivat per garantir la majoria absoluta dels vots en els plenaris", a la vegada que insistí en que "no podem decebre els nostres ciutadans".

Segons De Sintas, la lliçó està apresa en dos sentits: no fer despesa supèrflua i aplicar una escala de valors pel que fa al repartiment dels doblers públics. En aquest punt, reconegué que "havíem oblidat que no és el mateix gastar un euro en donar incentius a la indústria local que a fer una obra sumptuosa; o aportar-lo als serveis socials, que oferir-lo per a festes. Estam aprenent".

En el seu discurs, el batle manifestà la seva preocupació "per la crisi que s'ha instal·lat a les cases particulars. Un ajuntament no sols és un centre d'administració, és també un rosari de visites de despatx, carregades d'històries humanes en situació límit. Tot açò forma una cadena de patiments que ha proliferat molt dins Ciutadella". Aprofità per fer una crida ciutadana. "Aixequem-nos amb energia, tots junts, fent la pinya que ens reclamen els nostres vesins". Aquí assenyalà que "són els damnificats personals de la crisi el primer que hem de resoldre, no hi pot haver cap altra prioritat".

Utilitzà els Tres Tocs tradicionals com a metàfora d'un crida: unitat, unitat i unitat. "Només així serem capaços de vèncer l'adversitat i de lluitar pel futur". Posà l'exemple de la unitat aconseguida fa dos mesos en el Saló Gòtic quan el ple va aprovar per unanimitat el Pla de sanejament econòmic.

L'anècdota

El discurs del batle va tenir lloc en l'acte solemne que tradicionalment es celebra la vigília de Sant Antoni al Saló Gòtic, amb la presència de les autoritats.

Destacà l'absència de cap membre representant del Govern balear, a l'espera que Bauzà arribi avui a Ciutadella. El batle protagonitzà l'anècdota de la nit, quan finalitzà el seu discurs amb un "Gloriós Sant Joan", que de seguida rectificà per un "Sant Antoni". L'equívoc despertà el murmuri del públic i va fer esclatar la complicitat.

Lo más visto