David Pons Carreras (31 anys) és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i en l'actualitat és director esportiu del Club d'Escacs del Cercle Artístic de Ciutadella, fet que el fa també responsable de l'Escola d'Escacs d'aquest centre.
Pons considera que la pràctica a les escoles fomenta aptituds en la formació de l'alumne i no dubta que aquest esport és un valor educatiu demostrat que cal anar introduint als centres d'ensenyament com una assignatura més que ajudi al desenvolupament
Els escacs són un esport, però també una activitat per a fomentar l'intel·lecte. Ens ho pot resumir?
Els escacs estan considerats un esport pel Comitè Olímpic Internacional des de 2001, de fet cada dos anys es juguen jocs olímpics (sense coincidir amb els altres esports). De tota manera estic convençut que és més una mescla de ciència i art. Evidentment, és un joc que ajuda i fomenta el pensament i ens forma com a persones.
I és aquest un fet pel qual s'ha introduït els escacs a les escoles com assignatura, fins i tot en hores lectives?
Hi ha països, sobretot a l'Est d'Europa, on els escacs són part de la seva cultura, i com a tal, els tenen introduïts dins el sistema educatiu des de fa anys. L'any passat, al Parlament europeu es va aprovar que els escacs formessin part del sistema educatiu. La majoria del nord d'Europa s'hi ha adherit, però la situació a Espanya és, per desgràcia, més lenta. Així i tot, autonomies com la canària, l'andalusa, la valenciana, la catalana i la madrilenya ja han posat les bases perquè prest s'introdueixin els escacs a l'escola pública.
Quins són els beneficis dels escacs en el conjunt del sistema educatiu?
A Alemanya hi ha estudis que demostren que dins una mateixa aula amb alumnes que ja practicaven els escacs i d'altres que no, a final de curs els resultats en les matèries eren diferents. Sobretot es manifestava amb les matemàtiques. Per tant practicar escacs en horari escolar ajudaria a potenciar les aptituds amb les altres assignatures.
Quin profit formatiu en treu un alumne que ha accedit als escacs com a mètode cognitiu?
Els escacs fomenten una sèrie d'aptituds que són molt importants per als fillets i filletes: la memòria, la capacitat de calcular millor, el respecte per les normes, el fet d'haver de decidir cada moviment i que això tindrà unes conseqüències positives i negatives, ajuda a formar el caràcter de la persona.
I avui dia, quina incidència tenen els escacs en els centres docents?
De manera lectiva són presents solament en centres concertats. A Barcelona hi ha més de vint centres on es practiquen de manera habitual. A Menorca, gràcies al programa "Escacs a les escoles", els escacs cada dia estan més presents dins les aules però de manera esporàdica, són programes que duren deu dies.
Els plans d'estudis haurien de reflectir més aquest tema?
És una qüestió més cultural. Hi ha molts països on els escacs tenen la mateixa importància que podria tenir la música o qualsevol altre art. Per tant, s'han d'anar introduint dins el sistema educatiu a poc a poc.
Quin seria l'objectiu satisfactori d'aquesta "assignatura" en el sistema educatiu?
Personalment crec que ajudaríem a fomentar molts valors entre els fillets i filletes que la practiquessin. Els escacs ajuden a formar el caràcter de la persona. A més, és un joc on sempre tens el que et mereixes (no pots donar culpes a ningú), cosa que crec que es un gran aprenentatge per l'alumne.
Fa uns anys va ser una aposta innovadora a Menorca. Com veus la situació ara mateix?
El programa "Escacs a les escoles" el va començar Pep Suárez i en aquests moments l'estic seguint jo. M'encantaria que no solament els alumnes de primer i de cinquè hi poguessin formar part, sinó que fos estès a tots els cicles de Primària.
Com encaixa la competició amb la formació?
S'ha de diferenciar de forma clara el que és competició (ja que implica una preparació específica: tècnica i psicològica) del que seria introduir els escacs en el sistema educatiu. Els escacs a les escoles serveixen per formar persones i fomentar una sèrie de valors sense importar el resultat final d'una partida.
En una activitat o esport que s'usa l'intel·lecte, no és una discriminació de gènere establir categories masculines i femenines?
És evident que jo estic entrenant filletes que guanyarien a qualsevol fillet de Menorca, així i tot, no crec que sigui una discriminació que hi hagi alguns tornejos on juguin separats, sobretot a llocs on hi ha molts jugadors. La realitat és que els psicòlegs han demostrat que el cervell masculí i el cervell femení no són iguals. Per norma general els fillets tenen la part espaial més desenvolupada i les filletes són millors en la part de llenguatge. Evidentment hi ha moltíssimes excepcions. Així i tot, la realitat a hores d'ara és que el nombre de fillets que juguen és molt superior al de filletes.