Síguenos F Y T I T R

Testimonis d'una guerra

Les bateries de Son Olivaret i Binipati són un patrimoni oblidat que torna a sortir a la llum amb una visita de la "Martí i Bella"

| Ciutadella |

Prop d'un centenar de persones van seguir, el matí del passat diumenge, les explicacions del coronel Francisco Fornals i del sotstinent Francisco Javier López a la visita guiada realitzada a les bateries de Son Olivaret i l'antiga bateria de Binipati de Ciutadella.

La visita guiada resultà ser un recorregut ben documentat històricament, gràcies als comentaris dels dos militars convidats, en una excursió organitzada per la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, i en el marc del programa "Recórrer Menorca". L'itinerari pretenia donar a conèixer l'apassionant història i el valor arquitectònic del vast patrimoni històric militar de Menorca, ben especial en la geografia espanyola.

El recorregut s'inicià a la impressionant xarxa de túnels de Son Olivaret, on encara es pot contemplar gran part del sistema de l'artilleria costanera construïda amb motiu de la Guerra Civil espanyola i que es va mantenir en ús fins fa poques dècades.

El coronel Fornals va explicar la importància del sistema defensiu de l'Illa que, en el context de la guerra espanyola, va suposar un factor dissuasiu de primer ordre davant els intents d'atac a Menorca. Un sistema, com va explicar, no només privatiu de la guerra civil, sinó existent fins i tot des del segle XV i que posa de manifest l'extraordinària posició estratègica de l'Illa al llarg de la història.

Fornals va descriure, amb tota sèrie de detalls, la importància i capacitat bèl·lica de les posicions artilleres defensives de l'Illa i que al seu torn van suposar un efecte dissuasiu fonamental que va evitar conseqüències encara molt més greus per a la població menorquina.

La següent visita va ser a Binipati, on romanen unes instal·lacions militars absolutament oblidades i en desús des de la contesa civil que sorprenen per la seva cura i perfecció arquitectònica. La seva posició no costanera, segons el coronel Fornals, va respondre a la necessitat primordial de potenciar la defensa antiaèria, al costat d'altres instal·lacions com les de Son Pomar i Morvedra, també a Ciutadella.

Especial atenció van merèixer els comentaris de Francisco Fornals en referir-se a la negativa dels comandaments de la bateria de Llucalari a bombardejar Ciutadella després de la revolta de la ciutat just al final de la guerra i que hagués pogut suposar un autèntic desastre humà.

La visita guiada es convertí en una autèntica lliçó de memòria històrica davant d'un patrimoni condemnat a l'oblit i al deteriorament imparable si no es posa remei.

Lo más visto