A la zona de Maó, l'oferta de cicles formatius de grau mitjà inclou una dotzena d'alternatives, repartides entre els instituts Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant, Pasqual Calbó i Caldés i l'Escola d'Art de Menorca. Unes opcions que els joves de Menorca poden conèixer de primera mà, amb les diverses jornades de portes obertes celebrades aquests dies, i que es completen amb la que avui realitza l'IES Pasqual Calbó i Caldés, de 17 a 20 hores.
L'institut maonès obrirà les seves portes per donar a conèixer la seva oferta formativa, composada pels cicles de Gestió administrativa, Jardineria i floristeria, Mecanització i Instal·lacions elèctriques i automàtiques. El primer dels cursos forma treballadors per a empreses hortícoles, vivers i de jardineria, cuidadors de camps d'esports, de parcs urbans o botànics, com a florista o com a especialista en recol·lecció i producció de llavors. Quant a Gestió administrativa, faculta els alumnes per treballar com auxiliar administratiu, de documentació i d'arxiu, com a gestor de cobraments, com a caixer, administratiu de banca i empleat de tresoreria, de cartera de valors i en el camp de les assegurances, així com d'administrador de personal. En darrer terme, els dos cicles tècnics formen professionals en matèria d'electricitat, tant d'instal·lacions en edificis, industrials, d'antenes, de telefonia, d'alarmes, de megafonia, o d'energia solar; i en el sector de la mecànica, per treballar en fàbriques de productes metàl·lics, de bijuteria i tallers auxiliars de calçat, de construcció de màquines, reparacions nàutiques, i fabricació d'equips de precisió, entre d'altres.
Ahir
L'IES Cap de Llevant va obtenir una bona resposta, ja que van passar pel centre un bon nombre de persones interessades en conèixer les seves opcions. En aquest institut s'hi imparteixen els cursos d'Atenció a persones en situació de dependència, de Conducció d'activitats físiques i esportives en el medi natural, de Cures auxiliars d'infermeria i el de Perruqueria i cosmètica capil·lar. Unes opcions que, segons indicà el cap d'estudis adjunt de Formació Professional, Tiago Mesquida, s'imparteixen amb unes instal·lacions i uns materials que ajuden l'alumne a conèixer el que es trobaran en l'àmbit laboral, com un aula que imita una habitació d'hospital, per formar en l'atenció a col·lectius amb necessitats específiques, com gent gran o persones amb discapacitats, i per proporcionar també coneixements d'infermeria; bicicletes i un taller de reparacions, per fer rutes cicloturístiques i que es complementa amb activitats eqüestres, de kayak, o de senderisme; o diverses sales que imiten una perruqueria i una sala d'estètica, perquè els alumnes es puguin desenvolupar de la millor manera. Unes opcions formatives que, segons Mesquida, tenen una gran demanda i estan totes cobertes pràcticament al cent per cent.
Dimarts
L'institut Joan Ramis i Ramis va obrir les seves portes dimarts, proporcionant informació sobre el cicle formatiu de grau mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, per a la formació de tècnics informàtics i reparadors d'equips. Una especialitat que, segons explica la cap d'estudis, Brigitte Sintes, atreu els joves però sovint els sorprèn perquè "no és tan fàcil" com sembla. Així, actualment segueixen el curs 22 dels 30 alumnes que es van matricular inicialment.
També dimarts, l'Escola d'Art de Menorca va exposar la seva oferta formativa, que consta de tres graus mitjos, de Joieria artística, Autoedició i el Batxillerat d'arts plàstiques i disseny. El director del centre, Antoni Arcas, indicà que el mòdul d'Autoedició prepara els alumnes en els camps de la maquetació, el disseny editorial i de la impremta; que el de Joieria artística atreu a persones de més edat, i que el batxillerat esdevé una sorpresa per a molts alumnes, que opten per aquesta opció pensant que són uns estudis més fàcils que els batxillerats d'altres branques. "Les matèries troncals són les mateixes a tots els batxillerats, i per tant, és necessari que l'alumne tingui un hàbit d'estudi i una base que ha d'haver donat l'ESO".