L'Escola d'equitació Taris i Teràpia amb cavall han organitzat conjuntament unes jornades d'equinoteràpia per a gent amb discapacitat, que tenen lloc a les instal·lacions de l'Escola ubicades a Alcaidús de Baix i que compten amb el patrocini de la Fundació la Caixa.
Amb la d'ahir ja són dues les jornades d'equinoteràpia que s'han realitzat, amb la direcció de la propietària de l'escola i monitora d'equitació, Natalia Enrich, i la psicòloga i equinoterapeuta Olga Febrer, de Teràpia amb cavall. La tercera i darrera jornada serà el pròxim dilluns dia 17.
Les vint-i-sis persones que assisteixen a les jornades d'equinoteràpia tenen edats compreses entre 16 i 53 anys. S'ha organitzat en petits grups, de sis persones, perquè en una hora i mitja puguin experimentar millor el que és la teràpia i, sobretot, poder muntar a cavall uns vint-i-cinc minuts.
Olga Febrer explica que el primer que fan cadascun dels participants és conèixer el cavall, el saluden i el toquen, per a familiaritzar-se amb ell. Després munten a cavall de dos en dos dins la pista i fan uns exercicis d'escalfament perquè agafin confiança amb el cavall. "Ahir vam plantejar un parell d'exercicis per agafar destresa per menar el cavall, fent ziga-zaga i jugar amb cèrcols, sobretot tenint en compte les necessitats de cadascun", afirma Febrer.
L'equinoteràpia és un mètode terapèutic que utilitza el cavall i les tècniques d'equitació per a la rehabilitació i desenvolupament psíquic i social de les persones amb discapacitats. No es tracta d'un aprenentatge de l'equitació, sinó d'una teràpia per millorar els aspectes físics, psicològics, educatius i socials de la persona que ho necessita.
Així, Febrer assenyala que l'equinoteràpia té diferents beneficis i, entre ells, el que es veu més ràpid és el físic, "perquè la persona que qualca té els beneficis tridimensionals, és a dir, experimenten damunt el cavall els mateixos moviments que la persona realitza quan camina", apunta.
Un altre benefici és que el cavall té una temperatura corporal més elevada, i això ajuda la musculatura de la persona.
I quant al tercer benefici, es refereix a que el cavall actua com un mirall, és a dir, reflecteix el que les persones necessiten.
"Una persona molt nerviosa necessitarà posar-se més tranquil·la amb el cavall, si no el cavall l'imita i es posarà nerviós. En canvi, una persona molt tranquil·la necessitarà un poc més d'activitat, perquè el cavall no li farà res. El cavall reflecteix el que nosaltres som i ens ajuda a evolucionar", conclou.