La Junta de Caixers Senyors ha demanat a l'Ajuntament de Ciutadella que, de cara a anys propers, obligui a les atraccions més sorolloses a aturar la seva activitat quan la qualcada passi aprop d'elles. El motiu d'aquesta petició ha estat l'incident que es va produir dia 24 vespre, quan els cavalls pujaven per la Costa de Marina finalitzats els Jocs des Pla, en que la renou emesa per la "Mega Rana" va espantar alguns cavalls, provocant fins i tot la caiguda d'un cavaller.
Aquesta sol·licitud es va fer durant la darrera Junta de Caixers Senyors, una sessió en la que Simón de Olivar Vivó va presentar un informe detallat del darrer bienni, en el que hi recollí tant les coses positives, per mirar d'agafar-les com a referència per als propers anys, com les negatives, per cercar solucions.
Per a l'elaboració del document, De Olivar va comptar amb les aportacions dels caixers pagesos del bienni, els cosins Pau Bosch, amb l'objectiu de no repetir errors.
En relació a la seguretat, la Junta va valorar molt positivament el dispositiu dels dos darrers anys, i molt especialment la tasca desenvolupada pels voluntaris. Tot i així, el propi Simón de Olivar titlla d' "inadmissible" que un membre de Protecció Civil hagués estat envestit per la multitud quan aquests voluntaris "intenten ajudar perquè tots gaudim més, hauríem d'estar empegueïts de que hagi estat ingressat a l'hospital", recrimina, a la vegada que també qualifica d'inacceptable que per aconseguir un tros de carota "hi hagi qui es jugui l'integritat física de la gent i dels propis cavallers", mentre que Ajuntament, genets i voluntaris lluiten per evitar desgràcies.
"Hem de fer feina de conscienciació, perquè no podem permetre que un acte protocol·lari s'espanyi. Podem donar gràcies a Déu que no va passar res greu, tot i que el missatge de Son Planes es va fer mal en caure".
Igualment, i sobre la caiguda d'un cavaller durant la pujada des Pla, es demana que l'Ajuntament plantegi als firaires que cessin l'activitat de les atraccions més sorolloses, com la "Mega Rana", que emet un potent soroll d'aire comprimit que, en aquest cas, va alterar els cavalls, produint una caiguda.
Per altra banda també es proposa que s'instal·li un punt d'assistència de la Creu Roja o de Protecció Civil aprop de Ses Voltes, per tal de tenir un accés més immediat per si es produís algun incident durant les Corregudes de Sa Plaça. Així, De Olivar creu que el lloc ideal per ubicar-lo seria la placeta de l'impremta des Racó.
Respecte
Des de la qualcada es demana també que hi hagi més respecte cap als propis cavallers. Un dels punts que destaquen són les estirades de regnes, que a Ses Voltes van provocar la caiguda d'un cavaller la nit del Dissabte de Sant Joan. En aquest cas, l'incident va acabar amb una fissura de vèrtebra.
Un altre dels temes tractats va ser en torn als criteris a utilitzar a l'hora d'inscriure els cavallers a la qualcada. En aquest punt es va parlar de les polèmiques que sorgeixen habitualment al voltant de persones a les que no es permet participar a la festa. Per això, la Junta aposta per deixar clars els criteris i que no es produeixin variacions de bienni en bienni per tal de no caure en injustícies.
Simón de Olivar creu que els dos darrers anys s'ha aconseguit millorar en tema d'horaris. "L'objectiu és arribar as Pla de dia, és molt important poder tenir llum natural", assegura. Per això, manté que el matí no es poden allargar gaire ni les Corregudes de Sa Plaça ni el Caragol de Santa Clara.
Referint-se a Santa Clara, De Olivar reconeix que es va equivocar demanant agilitat als caixers pagesos a l'hora d'acabar el caragol, ja que això va rompre la qualcada. "Quan el fabioler acaba la tercera volta, el caixer senyor la comença. I si el fabioler parteix ràpid a ca Sa Capellana, es romp la qualcada". Aquest va ser el motiu del desajust que hi va haver, i que s'intentarà solucionar en anys posteriors.
Així mateix, s'insistirà perquè els cavallers no ajudin a rompre la qualcada. Com a exemple, De Olivar afirma que "al picadero de Cas Baró hi van arribar a entrar deu cavalls a la vegada". D'igual manera, assegura que "l'entrada a poble després de Sant Joan de Missa va anar millor, però encara hi ha coses a resoldre, la qualcada també es va rompre".
Un altre punt de l'informe presentat a la Junta de Caixers Senyors és sobre els cavallers més joves. "És cert que sempre van acompanyats i que no hi ha hagut cap incident, però ens hem d'assegurar que aquests cavallers estiguin ben preparats per poder sortir, no volem que cap al·lot pugui passar un mal Sant Joan".
I és que els representants de l'estament noble creuen que s'han de tenir garanties de que els fillets podran controlar el cavall en tot moment, cosa que no es fàcil, per exemple, a Ses Voltes, on no és difícil que l'animal estigui més nerviós, pel que es requereix més força per controlar-lo.