"La roda dels dies ens ha dut, un any més, fins a les nostres estimades festes de Sant Llorenç". Aquestes són les paraules que trobem just obrir el programa de festes i que pronuncia la batllessa, Misericordia Sugrañes, com a presentació d'un bon grapat d'activitats amb motiu de la celebració patronal que tindrà el seu punt àlgid el cap de setmana dels dies 10 i 11.
I així és. Ja tornen a ser aquí les festes de Sant Llorenç. Les portes ja s'obren per rebre protocols i molta tradició.
Enguany la qualcada comptarà en total amb 84 caixers, dels quals 55 són homes i 29 dones. Està previst que el dissabte de la festa participin 70 caixers, i 73 diumenge. La caixera amb menys edat té dotze anys i el més veterà, 66. Cal ressaltar que la xifra s'ha vist incrementada respecte l'any passat quan no es van superar els 70 cavalls en cap de les dues jornades festives.
Així mateix, la junta de caixers estrena bienni i serà el regidor de Serveis Socials, Antoni Mascaró, l'encarregat de presidir la qualcada. S'estrena com a caixer i a més, ho fa ostentant el càrrec de caixer batlle.
El jaleo de diumenge serà protagonitzat per la Banda de Música des Migjorn Gran, mentre que el dissabte, els músics migjorners s'encarregaran del trajecte fins a l'ermita de Sant Pere on s'hi celebraran les solemnes completes. I el jaleo serà interpretat per la Banda de l'Agrupació de Músics de Menorca.
Així mateix, hi ha un petit canvi de protocols. I es que el dissabte de festes, serà tota la qualcada en lloc de ser només alguns membres de la junta, la que es dirigeixi a l'Ajuntament per recollir el penó de Sant Llorenç.
Els gegants i capgrossos comptaran amb convidats. Cal recordar que l'any passat no hi va haver gegants de fora i enguany es recupera aquest símbol extern.
Seran els de Campos qui acompanyaran la sortida dels colossos locals. A més, també visitarà el municipi el batlle del poble.
Entre els actes més destacats d'aquesta setmana festiva destaca el pregó de festes que oferirà el director musical Ricard Ramisa, alma mater de les cinc primeres edicions de la segona època dels Festivals de la Cancó d'Alaior.
Així mateix, el Dilluns de les festes es retrà homenatge a Catalina Mercadal, més coneguda com Kay, en reconeixement a la seva tasca com a educadora infantil i per la vessant narradora de contes infantils.
No passen tampoc desapercebudes les 900 persones que enguany faran possible una desfilada de carrosses. Es tracta d'una xifra que marca una fita en les 42 edicions que es duu desenvolupant aquest espectacle. La regidora d'Educació, Isabel Rodríguez, assenyala que quan l'actual govern va entrar al Consistori, es parlava de 500 participants i la comissió de carrosses ja es posava les mans al cap. I enguany el nombre de participants gairebé s'ha duplicat.
"Estàvem un poc retgirats però per noltros és un orgull que la gent s'impliqui en les activitats del poble", assegurava Rodríguez. I s'atrevia a comparar-ho en una desfilada similar a les que es fan de Disney. Cal recordar que enguany les deu plataformes, amb uns 90 membres per carrossa, versaran sobre diferents seqüències de la coneguda pel·lícula Mary Poppins.
En matèria musical i d'espectacle, l'Ajuntament destaca el gran concert d'estiu que es celebrarà divendres després del pregó de festes i que anirà a càrrec del grup Txarango, el grup de música barceloní que destaca per la qualitat de les seves lletres i que s'endinsen en un imaginari vinculat al món del circ i del clown. És un concert organitzat per Sonostudi, amb la col·laboració de l'Ajuntament.
Serà dia 22 d'agost quan Simón Orfila i els tenors Antonio Gandía, Pancho Corujo i David Alegret, oferiran el concert líric, que es destinarà a l'Associació Contra el Càncer.
Tampoc es pot passar per alt el concert que oferirà Alfonso de Vilallonga, cantautor i compositor, guanyador dels Premis Gaudí i Goya 2013 de l'Acadèmica del Cinema per la millor música amb la pel·lícula "Blancaneus". El concert es basarà en el seu darrer treball "Alphosphore Variations". Tindrà lloc al pati de l'antiga escola del Ramal dimecres dia 14 a les 21.30 hores.
La batllessa, Misericordia Sugrañes, destacà ahir la gran participació ciutadana i la implicació de la gent per fer possible el desenvolupament de nombroses activitats al llarg dels dies previs a la festa. Així ho demostren les 26 activitats esportives que tindran lloc durant aquests dies.
Com ja és tradicional el programa de festes inclou un treball literari que enguany es dedica a Cosme Sans Mercadal, un "home de silencis, arts i estimes", segons el defineix l'autor del reportatge Miquel Àngel Limón.