La festa ha esclatat novament a Menorca i, en aquesta ocasió, per duplicat. I és que tant el poble des Migjorn Gran com el nucli de Llucmaçanes van encetar ahir les seves festes patronals. Sant Cristòfol de ses Corregudes i Sant Gaietà van omplir d'alegria els seus carrers.
La gran calorada que feia no va ser impediment perquè migjorners, llucmaçaners i visitants poguessin gaudir d'una primera jornada ben intensa.
As Migjorn Gran, eren les cinc del capvespre quan van repicar les campanes de l'església per advertir tothom de l'inici de la festa. Va ser quan els carrers del poble es van anar animant amb el passacarrers de la Banda Municipal de la localitat.
Una estona més tard, a les 18 hores, el fabioler, Joan Riudavets, va demanar permís per començar el replec al batle, Pere Moll. El primer toc de fabiol era l'inici esperat de les festes.
Amb la qualcada al complet es va voltar tot el poble. Era el moment de dirigir-se cap a l'església, per celebrar les solemnes completes en honor a Sant Cristòfol. Com de costum, el temple es va omplir per acompanyar els membres de la comitiva en aquesta celebració.
Sortint de l'església, la Banda de Música des Migjorn va acompanyar els integrants de la qualcada i a les autoritats fins a la beguda que es va oferir l'Ajuntament, i que serví perquè els cavallers agafessin forces per al plat fort de la jornada.
Es Migjorn Gran s'anava omplint a mesura que passaven les hores. Als carrers exteriors del poble hi quedaven cada vegada menys espais per estacionar-hi, i els aparcaments habilitats a diferents parcel·les també s'anaven completant.
Aquesta proliferació de cotxes es constatava amb uns carrers plens a vessar. La disbauxa era completa, i ja només hi quedava l'inici de l'acte més esperat, el jaleo, que va començar poc després de les nou i mitja.
La banda va ser l'encarregada de posar les notes festives, mentre que els cavalls anaven entrant a la plaça per aixecar-se enlaire i oferir un espectacle tant als que s'ho miraven des d'una distància prudencial, com als que eren allà al mig, fent-los botar.
Llucmaçanes
Al nucli de llevant, la repicada de campanes va ser un poc més tard, a les 17.30 hores. En aquest cas, al so de les campanes s'hi van afegir els cops de morter, els quals, plegats, van suposar el tret de sortida per als gegants amb la Banda de Música de Maó.
Una estona més tard, a les 19 hores, es va fer el primer toc de fabiol, amb la presència de l'alcaldesa de Maó, Àgueda Reynés, així com una àmplia representació de regidors, entre ells Salvador Botella, Simón Gornés i Mateu Ainsa, entre d'altres.
A partir d'allà, la qualcada va iniciar un recorregut pels carrers del poble, fins a l'hora d'anar a completes, a l'església de Sant Gaietà, per honorar el seu patró.
A poc a poc, el poble començava a rebre visitants desitjosos de bulla i que, juntament amb els residents, esperaven el moment més àlgid del dia. Així, una vegada finalitzada la missa, i encara amb la llum del dia, la qualcada es va dirigir fins a la Plaça de Sant Gaietà, per iniciar l'esperat jaleo. Al ritme de la música de la banda, cavalls, cavallers i tothom qui era a Llucmaçanes gaudí d'unes hores intenses i ben alegres.
Incidències
A Llucmaçanes l'afluència no va ser molt important, fet que va ajudar perquè la jornada fos molt tranquil·la quant a incidències. Així, fins el moment del tancament d'aquesta edició, la Creu Roja únicament havia hagut de realitzar tres intervencions, totes elles per qüestions menors.
Mentre, as Migjorn Gran, tampoc hi havia incidències a destacar.