Autofitxa
Sóc Anna Tudurí Suaus, tenc 24 anys i sóc de Maó. Vaig estudiar Filologia Catalana, i enguany he fet un màster de Gestió Cultural. L'any passat vaig elaborar el diccionari de Terminologia de les festes patronals de Maó, i aquest any, en col·laboració amb el Consell i el Termcat, ho hem ampliat per fer el diccionari de paraules i expressions sobre les festes de tota l'Illa. També estic fent un projecte de rutes literàries per Menorca, junt amb una companya, Lara Juanola.
D'on sorgí la idea de fer un diccionari sobre la terminologia de les festes de Gràcia?
Era un treball acadèmic, en el que havia de preparar un llibre d'estil per a una entitat. Vaig pensar amb l'Ajuntament de Maó. A partir d'aquí, la idea va interessar al Consell, i vam fer un recull de termes de les festes, ampliat a la terminologia pròpia a nivell de tota l'Illa.
Com va ser l'elaboració? Va ser complicat?
Vaig haver de fer recerca a molts de llibres sobre les festes de Maó, i després, quan vam fer l'edició de tota Menorca, també de les festes dels altres pobles. Per a la terminologia de les festes de Ciutadella i de Ferreries, me va anar molt bé l'ajuda de na Pilar Vinent, que ho coneix més bé.
Quines paraules li han cridat més l'atenció?
De la part de Maó ja les coneixia més. En canvi hi ha paraules o expressions que no coneixia, com 'fer entra', 'menjar blanc', o 'Les frases menorquines', una cançó que es canta as Castell.
Quantes paraules té el diccionari que han elaborat?
El diccionari que vaig fer sobre les festes de Maó en té una cinquantena, i de Ciutadella també n'hi ha moltes. Entre tots els pobles n'hi ha 135 de paraules.
També hi ha els casos en que s'empren diferents paraules per referir-se a una mateixa cosa?
Sí. Hi ha les típiques com 'pomada' i 'gin amb llimonada', o 'coca bamba' i 'ensaïmada', i 'caixer fadrí' i 'caixer sobreposat'.
S'utilitzen malament les paraules pròpies de les festes?
No és que s'emprin malament, és que a vegades no s'és molt conscient de la seva definició. Tenc amics als que els sorprèn molt la paraula 'pellofa', i no saben exactament què és. Aquest diccionari anirà bé per refrescar una mica la memòria.
Què és el que més l'atreu de la filologia?
El que més m'agrada és la llengua i la cultura menorquina. Per això crec que fan falta coses com aquesta, per donar més suport i força a la llengua.
Quins usos pot tenir aquest diccionari?
A part de servir als professionals de la llengua, també pot servir als joves, perquè comencin a aprendre aquests termes, perquè no es perdin amb el pas dels anys. També per a la gent nouvinguda, que no coneix bé les festes, perquè s'hi introdueixin millor.