Síguenos F Y T I T R

Parlem-ne, de drogues

ExpoCaixa mostra a Maó el problema de la drogoaddicció des d'un punt de vista científic

Mostra. Es pot veure fins el 6 de febrer a l'ExpoCaixa instal·lat a l'Esplanada. Hi ha visites guiades tots els dies a les 19 hores, i els caps de setmana i festius també a les 12. A més, es pot visitar lliurement de 10 a 14 i de 17 a 21 hores. | Javier Coll

|

L'Obra Social La Caixa arriba a Menorca amb l'exposició itinerant «Parlem de drogues», una mostra amb la que es pretén fer arribar el programa de prevenció de la drogoaddicció a les poblacions espanyoles. Això és, sensibilitzant els joves tot prevenint-los contra les substàncies addictives, des d'un punt de vista científic i global.

L'exposició la van presentar ahir a Maó el director de l'oficina principal de La Caixa a la ciutat, Pedro Riera, i la batlessa i el regidor de Joventut, Àgueda Reynés i José Escudero.

«Parlem de drogues» és fruit de la col·laboració entre l'Obra Social la Caixa i l'Ajuntament de Maó, i ofereix recursos d'informació, orientació i formació a les famílies, a la comunitat educativa, als professionals de la salut i, sobretot, als joves.

I és que segons l'Enquesta Estatal sobre l'Ús de Drogues en estudiants de Secundària, l'alcohol, el tabac i el cannabis segueixen sent les drogues més consumides, seguides dels hipnosedants, la cocaïna, l'èxtasi, al·lucinògens, amfetamines, inhalables volàtils i heroïna.

En aquest context, aquesta exposició presenta nou espais diferenciats, a través dels quals s'identifica el problema de les drogues, i presenta un anàlisi i un diagnòstic de la situació, a l'hora que es proposen vies per a la prevenció. Primer, s'ofereix una explicació científica sobre què són les drogues, amb informació per fomentar una reflexió sobre el risc d'addicció.

També es mostren els impactes socials arrel del consum, amb les seves conseqüències (accidents de trànsit, tràfic de drogues, problemes sanitaris i laborals), i es dóna informació econòmica sobre el fenomen global i el negoci brut que genera el consum d'estupefaents.

L'exposició inclou proves per tal que els visitants mirin d'identificar els drogoaddictes en un vídeo, per tal de rompre amb estereotips equivocats. Qualsevol persona pot ser consumidora encara que ningú ho pensi.

Un altre espai serveix per veure els efectes que produeixen les drogues en el cervell i es parla del plaer com inductor al consum, i en un altre es pot veure com s'alteren la visió i els reflexes a l'hora de conduir.

En definitiva, una exposició que com s'explica en l'itinerari, pretén conscienciar la societat de què, al final, prendre drogues és com jugar a la ruleta russa, la mort sempre és present.

Lo más visto