Síguenos F Y T I T R

El canvi climàtic retorna algunes aus a Menorca

L'Illa de l'Aire, un laboratori de sorpreses

Alguns dels exemplars que s’han pogut anellar o veure en aquesta darrera campanya postnupcial. | Joan Florit

|

Han hagut de passar 19 anys perquè el tornessin a trobar a Menorca. Es tracta d'un ficedula parva, més conegut com menjamosques menut, un ocell de l'est d'Europa, considerat una espècie migrant molt rara a Menorca. Se'n va capturar un exemplar l'any 1996. I la segona vegada en la història ha estat ara, en la darrera campanya d'anellament postnupcial desenvolupada a l'Illa de l'Aire pels membres de la Societat Ornitològica de Menorca (SOM).

És una de les «alegries» amb la que s'ha topat el grup en aquesta campanya de tardor, la segona dels cinc anys de seguiment que desenvoluparan per poder disposar d'un estudi científic que ajudi a comprendre l'evolució dels ocells que fan aturada a l'Illa de l'Aire en el seu viatge cap a Àfrica.

La campanya, que ha durat 35 dies (de dia 28 de setembre a l'1 de novembre) ha conclòs amb l'anellament de 2.935 ocells de 43 espècies diferents. I el menjamosques menut no ha estat l'única sorpresa, perquè han anellat altres espècies poc comunes a Menorca, com són tres exemplars de passaforadí i tres busquerets de coa llarga. A més, s'ha disparat el nombre de captures del lugru i el reietó amb 27 i 63 captures, respectivament.

Un dels membres de la Societat Ornitològica de Menorca, Juan José Carreras, explica que el canvi climàtic té la seva afectació sobre el moviment migratori dels ocells. Els transaharians, que es traslladen cap al sud d'Àfrica, han fet la travessa més tard, un cas que s'explica, possiblement, per l'escalfament de la terra. «Migren per poder menjar i si no tenen fred no cal marxar, han baixat més tard de l'època habitual», creu Carreras.

Per altra banda, el grup voldria esbrinar si l'Illa de l'Aire és un lloc de descans per emprendre de nou el camí cap a Àfrica, o si, a més, alguns s'hi queden. «Normalment fan un dia i marxen, però ens hem trobat exemplars de l'espècie sylvia borin que hi han quedat i, a més, alguns han engreixat».

La SOM es fixa un altre objectiu a curt termini, poder desenvolupar una campanya d'anellament dins el mes de gener per esbrinar qui viu a l'Illa de l'Aire durant l'hivern.

Lo más visto