Síguenos F Y T I T R

Honors per a Pilar Benejam

La pedagoga menorquina, mestra de mestres, investida doctora Honoris Causa per la URV de Tarragona

Moment de la imposició del birret de doctora Honoris Causa de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona a Pilar Benejam. | URV TARRAGONA

|

Després que fos investida ahir migdia al Paranimf del Rectorat, la doctora en Pedagogia i mestra de mestres menorquina Pilar Benejam Arguimbau (1937), també Filla Il·lustre de Ciutadella des de principis de 2019, compta amb un nou reconeixement a la seva trajectòria, referent com és a Balears, Catalunya i a tota la resta de l’estat espanyol en la Didàctica de les Ciències Socials i en la formació de professorat: doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

En el seu discurs d’investidura, Benejam, que com a mestra ha divulgat nous corrents de la Geografia i com a investigadora s’ha centrat sobretot en l'anàlisi de la docència, i fent palès que ambdues activitats no poden desvincular-se una de l’altra, reflexionà sobre què és ser un bon mestre i quin paper hi té la Universitat per formar-los.

A parer de la nova doctora Honoris Causa, tots els mestres haurien de tenir una formació científica, perquè «el coneixement s’ha de justificar amb raons, que són diverses i no totes tenen la mateixa verosimilitut». Considerant, de la mateixa manera, indispensable la vinculació entre teoria i pràctica, en el sentit que «per construir el coneixement professional s’han de tenir experiències que donin significat i posin a prova la teoria».

Per açò també és important la formació dels futurs docents i escollir adequadament qui els forma: «Cal que el professorat universitari tengui un coneixement pràctic de l’escola, al nivell per al qual pretenen preparar». I, així, «hauria de ser reclutat entre persones de reconegut prestigi docent i renovar periòdicament aquesta pràctica, perquè res no serveix per sempre». I és que per a Benejam, en una de les seves premisses bàsiques, «el coneixement sobre l’aprenentatge sempre està en construcció».

Lo más visto