Síguenos F Y T I T R

Instal·lar un mareògraf, feina d'estudiants

Alumnes de Tecnologia de l'IES Josep M Quadrado col·loquen un equip al port

Els alumnes de 1r de Batxillerat de Tecnologia del ‘Quadrado’ han culminat un projecte que es va iniciar fa dos cursos i que la covid-19 havia paralitzat.

|

Els alumnes de 1r de Batxillerat de tecnologia de l'IES Josep Maria Quadrado, de Ciutadella, van muntar la setmana passada al port el mareògraf del projecte Venom que es centra en estudiar les variacions espacials del nivell de la mar en diferents escales, cobrint des de rissagues fins a la pujada del nivell del mar.

El projecte Venom (Variabilitat Espacial de Nivell de la mar en el Mediterrani Occidental) és un projecte estatal en el qual hi participen la UIB, el Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) i és finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La col·locació del referit mareògraf al port de Ciutadella ha estat la culminació d'un projecte que es remunta a un parell d'anys enrere i que va quedar interromput a causa de la pandèmia. «Amb haver muntat aquest aparell s'ha posat fi al projecte que es va iniciar fa dos cursos amb l'alumnat de batxillerat d'aquella promoció i que, malauradament, no es va poder acabar per causa de la covid-19», afirma Joan Mercadal García, professor i cap del Departament de Tecnologia del ‘Quadrado'.

«És un aparell de mesura autònom que enregistra el nivell de la mar cada minut i servirà per fer un estudi més extens de les marees i rissagues que es produeixen a la Mediterrània i la seva relació amb altres fenòmens atmosfèrics. Cal destacar la col·laboració que en tot moment ens ha ofert el Servei de Ports de les Illes Balears», subratlla Mercadal.

La iniciativa en la qual han participat els alumnes de 1r de Batxillerat de Tecnologia ha permès incrementar fins a 12 punts monitoritzats la xarxa existent a Balears de mareògrafs i baròmetres, tot i que és necessària una informació més completa sobre la pressió atmosfèrica i el nivell de la mar amb una alta resolució temporal.

En aquest sentit, Mercadal apunta que «es tracta d'un aparell que es complementa amb un barògraf ubicat al mateix institut que enregistra la pressió atmosfèrica i la temperatura en els mateixos intervals que es fa la mesura del nivell de la mar. Tant el mareògraf com el barògraf es basen en tecnologia arduino i han estat assemblats i programats per l'alumnat de Tecnologia durant aquests anys».

Objectius

El projecte Venom contempla la disponibilitat d'una xarxa densa de mareògrafs que permetrà entendre millor la propagació de les ones llargues que provoquen les rissagues. També permetrà la modelització d'esdeveniments extrems en zones no estudiades i millorar la regionalització de les projeccions climàtiques, segons exposa el document elaborat per les institucions implicades.

Lo más visto