Síguenos F Y T I T R

Sargantana, nàufraga a l'illot

El realitzador Toni Escandell presenta un documental on descobreix la interacció entre el rèptil i la rapa mosquera

Tràiler del documental «Nàufrags de l’evolució», de Toni Escandell | Toni Escandell

|

Sargantana i rapa mosquera. Fauna i flora. Relacions entrelligades i insospitades que brinda la natura i l'evolució de les espècies. Això és el que es podrà veure a «Nàufrags de l'evolució», un document gràfic que presentarà d'aquí a uns dies el càmera, guionista, director i presentador de documentals de naturalesa i vida salvatge, Toni Escandell.

El realitzador des Castell, en una coproducció entre la seva productora, PaleârticaFilms, i IB3 Televisió, ha produït un documental que permet descobrir un fenomen natural poc conegut fins ara, la interacció que existeix entre la sargantana de l'Illa de l'Aire (Podarcis lilfordi lilfordi) i una planta estranya com la rapa mosquera (Helicodiceros muscivorus), també coneguda com orella de porc o rapa pudenta.


Descobriment

«Fa molt de temps que vaig a l'Illa de l'Aire i que hi enregistro imatges», diu Escandell, qui «deu fer set o vuit anys que vaig començar aquest documental en alta definició». Ha estat en mesos de primavera i estiu «per filmar els comportaments de la sargantana».

El castellà ha utilitzat diferents càmeres, entre les quals hi destaca una «d'endoscòpica que he posat dins la planta», cosa que ha permès esbrinar què hi passava a dins, per poder captar després imatges inèdites i íntimes d'aquesta relació entre sargantana i planta, que el naturalista prefereix no desvetllar per no perdre l'emoció del film.

Escandell explica aquesta interacció entre flora i fauna com el resultat de l'aïllament forçat del rèptil. «El documental està enfocat com si la sargantana i la planta fossin nàufrags que van quedar atrapats a l'Illa de l'Aire fa 9.000 anys», quan va quedar incomunicada per terra, i que ha obligat l'animaló a «cercar menjar a la vorera de la mar, als nius de gavines, a aprofitar les restes d'animals morts, deixant de ser insectívor i convertint-se en omnívor».

Han participat al documental vint-i-una persones i el treball de camp és d'Escandell, un amant de les imatges de naturalesa que ha treballat per a la BBC, compartint rodatges amb el mateix David Attenborough.

Lo más visto