¿Estarien disposats, els maonesos, a fer un canvi radical en el disseny urbà de Maó, a canvi de tenir una ciutat sostenible energèticament i pensada per al gaudi dels seus vesins, i no tant per al trànsit? Aquesta és una de les grans preguntes que es presenten quan s'observen algunes idees sobre com podrien ser diferents racons de la ciutat, molt més amables i dissenyats, realment, per a les persones.
Aquest és l'objectiu del Taller Swat de l'holandesa Delft University of Technology, emmarcat en un projecte de la Unió Europea que també es fa a Dubrovnik o a Belfast, per impulsar la transició cap a unes ciutats que redueixin la petjada del carboni i, a la vegada incrementar el benestar social.
En aquest context, els alumnes que han participat en l'experiència han proposat quatre intervencions, al port, a la zona de l'avinguda Menorca, a la plaça Conquesta, a la Costa de sa Plaça, o en l'entorn del Parc Rubió Tudurí.
Aquesta activitat, que ha estat coordinada juntament amb l'Institut Menorquí d'Estudis, la valorava molt positivament Jesús Cardona, arquitecte i membre de l'equip que participa en la redacció de les Directrius Estratègiques de Menorca. «Les estratègies dels quatre equips de treball (de tres alumnes) són molt bones, tots proposen idees molt integrals i amb conceptes de sostenibilitat». Així, «els preocupa molt el tema de l'aigua, de les zones verdes i l'estil de vida», ja que redueixen al màxim l'espai per al trànsit i, en canvi, habiliten espais per passejar i amb bancs.
Així mateix, tant Cardona com l'arquitecte i professor britànic Craig Lee Martin, remarcaren que són idees molt difícils i costoses d'aplicar en la seva totalitat, però totes tenen algunes qüestions que sí que es podrien plantejar, i que ajudarien a tenir uns espais molt més amables amb el ciutadà.
Ara, després d'aquestes exposicions, el 28 d'abril es presentaran les conclusions extretes amb aquests treballs.