Síguenos F Y T I T R
Sant Gaietà 2018

Llucmaçanes repeteix junta de caixers

Els seus 9 membres s'encarreguen de representar els 34 cavallers de la qualcada

Esther Parpal s’encarrega de dirigir la qualcada | Bernat Villalonga

|

Sant Gaietà torna, puntual com cada any, el primer cap de setmana d'agost per fer entrar l'alegria per tots els carrers i camins de Llucmaçanes. Un cap de setmana intens, ple d'emocions i sentiment que va començar el passat diumenge amb el pregó de na Dorita Latorre però que esclatarà aquest dissabte amb el primer toc de fabiol. Una part indispensable d'aquesta festa és la seva junta de caixers. En ella, els seus nou integrants, representaran la resta de cavallers que faran gaudir de valent a tots els llucmaçaners, llucmaçaners i visitants que aquests dies ompliran fins dalt un dels pobles més petits i tranquils de l'illa.

En aquest segon any de bienni, la junta està formada per n'Esther Parpal com a caixera batlessa, en Joan Tutzó com a caixer capellà, en Víctor Pons al cap davant de la qualcada com a fabioler, en Lluís Riera com a representant de la pagesia, en Joan Seguí i en Tomeu Torrent com a caixers vocals, en Guillermo Otero que ocuparà el càrrec de caixer fadrí, en José Pons que repeteix com a caixer casat i en Toni Vidal, com a caixer batle de Sant Climent. En ser el segon any de bienni, hi ha un canvi respecte a la junta de l'any passat i és que, per primer cop, en Guillermo Otero tindrà l'honor de portar la bandera amb la imatge de Sant Gaietà com a caixer fadrí de les festes. Segons ell mateix explica, li fa molta il·lusió poder ocupar un càrrec com aquest en unes festes tan emocionants com són les de Llucmaçanes.

En Guillermo és, també, el caixer més jove de tota la junta, ja que aquesta està formada per caixers molt experimentats. Per exemple, la caixera batlessa serà la 21a ocasió que surt per les festes, i ho farà qualcant en Vespre, el seu cavall de 11 anys, que sempre la sol acompanyar. Aquests anys d'experiència, d'ella i dels altres companys de junta, provoquen que els dies de festa s'afrontin amb la tranquilitat que les vivències dels anys anteriors suposa.

De totes maneres, això no vol dir, ni molt menys, que no els hi faci il·lusió ocupar un càrrec de la junta o, senzillament sortir dalt cavall durant les festes. Com explica n'Esther «aquells nervis dels dies abans de les festes són incomparables amb qualsevol altre sentiment, i cada any apareixen». A més, explica que el'instant que més recorda de l'experiència com a caixera batlessa és quan li van entregar la vara.

Aquest any, seran 34 caixers els encarregats de portar l'alegria arreu de Llucmaçanes. Molts d'aquests surten a altres festes, com les de Sant Climent o de la Mare de Déu de Gràcia. Tots, però, volen destacar la familiaritat de les festes de Sant Gaietà, que permet que els més petits del poble puguin gaudir de molt a prop de l'espectacle dels cavalls, cosa que a unes altres festes no és possible.

Per altra banda, el caixer de més edat d'aquesta qualcada és en Luis Aracil, nascut el 1954 i la més jove na Judit Oliveira, que na néixer fa tot just 15 anys. Tots ells estaran segur acompanyats per un poble entregat.

Lo más visto