Síguenos F Y T I T R

Alliberat un milà reial a Binissaida dels Barracons

És una espècie d'aus en perill d'extinció tot i que a Menorca es constata una recuperació i hi ha una població de 43 parelles

L’exemplar va ser rescatat d´un safareig on havia caigut i s’estava ofegant. Va ser tractat al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre que gestiona al GOB. A la pàgina web del grup ecologista es poden veure imatges de l’alliberament d’aquest milà reial a la finca de Binissaida dels Barracons, que té acord de custòdia agrària amb el GOB.

|

Un exemplar de milà reial ha estat recentment alliberat a la finca de Binissaida dels Barracons, que ha signat un acord de custòdia agrària amb el GOB, segons ha difós el grup ecologista per les xarxes socials. El milà reial (Milvus milvus) és una espècie amenaçada i catalogada en perill d'extinció.

Binissaida dels Barracons és una propietat situada a un petit barranc de llevant, amb un interessant patrimoni etnològic d'adaptació al terreny i amb una explotació agrària molt suggerent. Disposa d'un magnífic sistema, recentment recuperat, de recollida d'aigües pluvials amb síquies i diferents safareigs de distribució, així com una estructura de bancals escalonats per fer productiva la terra.

Als horts, que en el seu dia van ser del prestigiós botànic menorquí Joan Joaquim Rodríguez Femenías, s'hi cultiva amb el sistema de permacultura que ha difós amb molt d'èxit internacional Charles Hervé-Gruyer, un mètode que combina diferents tipus de plantes en poc espai i que ha demostrat com és possible aconseguir una alta productivitat del terreny d'una manera molt respectuosa i sana.

D'acord amb el GOB, el sistema és molt compatible amb la natura. No empra pesticides i genera un paisatge molt bell. Arran de la incorporació a la xarxa de finques amb acord de custòdia, s'hi ha realitzat un inventari de valors naturals que ofereix resultats molt notables, tant botànics com ornitològics. Així mateix, el sistema d'aigua existent afavoreix una considerable població de calàpet, a més de tortugues, eriçons, marts i conills.

La presència de conills és precisament de gran interès per a l'exemplar de milà que s'ha alliberat a la finca i que ara sobrevola amb freqüència. Aquest animal va ser rescatat a un safareig d'un altre lloc, on havia caigut i s'estava ofegant. Es va tractar al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca, que gestiona el GOB en conveni amb el Consorci de recuperació de fauna de les Illes Balears (Cofib).

43 parelles
El milà reial és una espècie que estar va a punt de desaparèixer totalment de Menorca fa uns anys quan només hi va arribar a haver quatre o cinc parelles, entre altres motius per l'ús de verins. És a més una de les quatre espècies considerades en perill d'extinció presents habitualment a l'Illa.

Un informe tècnic de Félix de Pablo, del departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular, sobre la població reproductora d'aquests aucells a l'Illa el 2018, adverteix que tot i que la població s'ha anat incrementant en els darrers anys la seva situació actual converteix els milans en una de les espècies més amenaçades de la Reserva de Biosfera.

D'acord amb De Pablo, el passat 2018 es van detectar un mínim de 43 parelles, el que representa un creixement del 22,9 per cent respecte a la població del 2017. «Aquesta taxa de creixement –apunta el biòleg en el seu informe, que es pot trobar a la pàgina web de Menorca Reserva de Biosfera– es pot considerar molt bona, donat el lent creixement que tenen les poblacions d'animals de llarga vida i maduració sexual retardada com és el cas de la gran majoria de les espècies de rapinyaires».

Lo más visto