Aquestes són les millors fotos de l'any amb l'ajuda de Photopills

El fotògraf Toni Sendra és el PhotoPiller de l'any amb un cel enrogit i un veler a València

La NASA, l’agència aeroespacial nordamericana ja va destacar aquesta imatge presa des de la platja de Sant Antoni (Cullera, València), amb un veler davant d’un gran sol

La NASA, l’agència aeroespacial nordamericana ja va destacar aquesta imatge presa des de la platja de Sant Antoni (Cullera, València), amb un veler davant d’un gran sol | JUAN ANTONIO SENDRA IBANEZ

|

El fotògraf valencià Toni Sendra i la seva fotografia «The Omega sun» ha estat reconeguda com la imatge de l'any per a la coneguda aplicació menorquina PhotoPills. Es tracta d'una instantània que fins i tot la NASA va triar com la fotografia astronòmica del dia per haver captat amb la càmera el denominat efecte Omega.

Els desenvolupadors de l'aplicació fotogràfica per a smartphones han fet públic el guanyador dels PhotoPills Awards, el concurs al qual anualment es presenten centenars de fotògrafs amb imatges planificades a través d'aquesta eina. Un certamen que genera una gran quantitat de magnífiques fotografies.

Categories

El concurs consta de tres categories, de fotografia nocturna i de captures on la lluna i el sol siguin protagonistes. De cada una d'elles en surten els PhotoPillers del dia, del mes (guanyen un premi de 100 dòlars) i de l'any (premiat amb 3.000 dòlars). I les 365 escenes destacades al llarg dels dotze mesos, les dotze millors imatges del mes i la fotografia de l'any, s'inclouen en el llibre «PhotoPills Awards».

El volum relatiu a 2020 s'editarà pròximament, però mentrestant, PhotoPills ha anunciat el guanyador, juntament amb una selecció amb les trenta-sis millors instantànies (una de cada categoria i de cada mes).

En aquest concurs es presenten fotògrafs de tot el món, amb escenes urbanes o en plena naturalesa, captant rastres d'estrelles, la Via Làctia, eclipsis, llunes i sols, cercant sempre enquadraments espectaculars i molt sovint irrepetibles.

Una de les particularitats de PhotoPills és que permet fer realitat imatges que difícilment serien possibles sense una gran quantitat de càlculs i estimacions (rotacions i posicions dels astres, planificacions horàries...) que facilita l'aplicació. És el cas, per exemple, de la pluja de meteorits que el fotògraf de naturalesa i viatges Igal Brener va captar a Nou Mèxic el mes de desembre; el rastre d'estrelles damunt del pont de Bixby Creek (a la costa Big Sur de Califòrnia) que immortalitzà el mes de gener Marcin Zajac; els molins de Campo de la Criptana (Castella-La Manxa) escortats per una immensa lluna que va planificar Jesús Manzaneque; o el joc de balances amb el sol que va fer el fotògraf Amit Solanki, a Gujarat (Índia). Seleccions d'imatges entre les quals n'apareixen moltes de Menorca, ja que són molts els fotògrafs, residents o visitants, que aprofiten els paisatges illencs per a fer realitat fotografies de somni.

Una aplicació menorquina

Rafel Pons, Antoni Cladera, Germán Marquès i Joan Pons són els creadors d'aquesta eina que s'ha convertit en imprescindible per a milers de fotògrafs. I és que PhotoPills és una aplicació per a smartphone que acumula ja més de 500.000 descàrregues. Va néixer per a l'entorn d'Apple i uns anys després van optimitzar el programa per a dispositius Android. Es tracta d'una app que inclou multitud d'eines útils per a realitzar fotografies úniques, amb un planificador, realitat augmentada, càlculs d'exposicions, profunditats de camp i molt més.

Lo más visto