Síguenos F Y T I T R

AEMET Balears reconeix la feina de Miquel Àngel Pons Olives

El col·laborador gestiona dues estacions meterològiques a Sant Lluís

Miquel Àngel Pons recull la distinció de la delegada de l'AEMET, Maria José Guerrero; y la delegada del Govern, Aina Calvo | Pilar Pellicer

|

Aquest dimecres, 23 de març, Dia Meteorològic Mundial, fa setanta-dos anys de l'entrada en vigor el 1950 del conveni pel qual es va establir l'Organització Meteorològica Mundial a Ginebra. Aquesta commemoració posa en relleu la contribució fonamental que aporten els diferents serveis meteorològics i hidrològics de quasi dos-cents països que formen part d'aquesta organització a la seguretat i benestar de la societat.

L'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) aprofita aquesta data per reconèixer públicament la labor entusiasta que realitzen els col·laboradors de l'Agència i premiar el seu esforç i compromís en les observacions meteorològiques i climàtiques que contribueixen a conèixer el temps i investigar el clima de cada lloc on està instal·lada l'estació, i avaluar el canvi climàtic, segons assegura la delegada d'Aemet a Balears, María José Guerrero.

En la llista dels quatre guardonats d'enguany hi figura un menorquí, Miquel Àngel Pons Olives que -segons subratlla Guerrero- presenta la particularitat que gestiona dues estacions meteorològiques: l'estació B806 de Binissafúller Roters, que Pons Olives va posar en marxa el 2005, i l'estació B801 de Sant Lluís, que té una antiguitat de 104 anys, és la més antiga en funcionament de l'Illa i una de les primeres a Balears.

Aquest dimecres ha tingut lloc a Palma l'acte d'entrega dels premis als col·laboradors, en un acte que ha comptat amb l'assistència de la delegada del Govern central, Aina Calvo, que a més de Pons Olives també entregarà els corresponents diplomes acreditatius a altres dos col·laboradors mallorquins. En el mateix acte també es concedirà un premi d'àmbit nacional a la mallorquina Francisca Comas Busquets, responsable de l'estació Palma-Urbana.

L'estació B801 de Sant Lluís va ser creada el 1918 pel mestre d'escola Francisco Pons Pons, que la va gestionar durant 51 anys, amb una breu període d'inactivitat a causa dels estudis. El 1969, el seu fill Guillermo Pons Coll, també mestre d'escola, va agafar el relleu en les anotacions meteorològiques i també ho va fer per un llarg període de temps, durant 40 anys, fins el 2009. Dues dècades abans, el 1989, Pons Coll va ser guardonat amb el Premi Nacional de Meteorologia, en reconeixement de la seva dedicació i també a la de son pare, el creador de l'estació.

El 2009, Miquel À. Pons Olives es va fer càrrec de la B801 continuat amb la tradició familiar de l'estació situada en el nucli urbà, combinant la seva labor amb la recollida de les dades de l'estació ubicada a Binissafúller Roters.

María José Guerrero subratlla la importància de la labor dels col·laboradors en la recollida de dades meteorològiques, encara que en l'actualitat Aemet disposa d'una xarxa d'estacions automàtiques que ofereixen les dades en temps real, es sap l'hora concreta dels fenòmens, quan comencen i quan acaben, el que és una informació enriquidora per poder fer les prediccions. En canvi, les dades del col·laborador són de les 24 hores, però també poden aportar informació addicional d'interès.

Lo más visto