9.626,10 euros són els que s'han recaptat en la Marató de 24 hores de Pintura amb Models que s'ha celebrat aquest cap de setmana, i que es destinaran a dues entitats d'ajuda humanitària per a infants ucraïnesos afectats per la guerra. Hi han participat fins a 50 models d'art i 345 artistes de tot el món, entre ells, una menorquina, Rebecca Teale, ballarina i model de nus que no ha dubtat a col·laborar en un seguit de sessions de dibuix en viu realitzades a través d'internet. Un esdeveniment en el qual els artistes han pogut plasmar amb pintura les escenes proposades pels models, tant masculins com femenins, que s'han despullat per a col·laborar de forma altruista.
La marató, a Espanya, va transcórrer de les 13 hores de dissabte, a les 13 hores de diumenge i, com explica Teale, els cinquanta participants van anar connectant a través de la plataforma Zoom, un rere l'altre i durant 25 minuts cada un, de manera que els artistes poguessin gaudir d'un model per a realitzar les seves obres. Així, hi ha hagut creadors que han pintat en diferents franges horàries, i altres que, fins i tot «han pintat durant les 24 hores seguides».
La recaptació
Els doblers recaptats es dividiran al 50 per cent entre dues entitats. Una és The Voices of Children, una agència que utilitza teràpies artístiques i altres tècniques per intentar minimitzar els traumes i els efectes sobre la salut mental en fillets que estan patint la guerra a Ucraïna. La segona, ARCA, és una organització que treballa en benefici de fillets romanís i que està col·laborant per a proporcionar menjar, aigua o medicaments, i a reunir amb les seves famílies infants que s'han hagut d'amagar en refugis i búnquers antiaeris.
A més a més, està previst que els artistes aportin creacions seves, realitzades durant la marató, perquè es puguin subhastar i, així, recollir més dobles que es destinaran a altres ONG que s'han implicat en el conflicte rus.
Pel que fa a Rebecca Teale, la menorquina ha decidit que, a títol personal, destinarà les propines rebudes durant la seva secció, uns 100 euros, a War Paws, una entitat que defensa els animals oblidats de la guerra.
L'experiència ha estat força gratificant, ja que «ha reunit models i artistes de tot el món», deia ahir aquesta ballarina que, durant la pandèmia, es va introduir en el món dels models d'art. Va ser de la mà de la seva parella i també model, el búlgar Aleksander Vladimirov, que ha estat coautor, per altra banda, del material promocional de la marató.
«Hi ha hagut gent dels Estats Units, d'Austràlia, d'Europa, de la Xina», en unes 24 hores que han requerit una gran organització. I és que calia tenir en compte la diversitat d'husos horaris que confluïen en un mateix esdeveniment. «Hi havia sis presentadors moderadors», que s'encarregaven de coordinar les aparicions dels models, perquè tot quadrés.
«Ha anat molt bé», deia Teale, contenta per aquesta experiència solidària. Una idea sorgida d'un sector com el dels models d'art, que estan acostumats a treballar en acadèmies i escoles d'art, perquè els estudiants puguin realitzar les seves pràctiques d'anatomia humana. Un perfil de models que els darrers anys han hagut de cercar fórmules imaginatives per a continuar fent feina, en aquest cas, a través de la càmera, i que ha servit com a base per aquestes 24 hores internacionals de pintura.