Síguenos F Y T I T R

La televisió France 3 enregistra a Menorca un documental sobre els instruments de Santa Maria de Maó

Un moment del rodatge, durant aquests dies a la parròquia maonesa

|

Les campanes de la parròquia de Santa Maria, de Maó, seran les protagonistes del documental que, a finals d'any, es podrà veure en la televisió pública France 3, després que un equip de la cadena hagi estat rodant a Menorca durant tres dies.

El reportatge correspon a una sèrie dedicada a oficis tradicionals francesos que han estès la seva influència per Europa. Un d'aquests són «els artesans campaners que    vénen d'Alsàcia, a França, els quals van fer la instal·lació i s'encarreguen del manteniment» de les campanes de l'església maonesa. Així ho explicava ahir Claire Benhaim, una de les integrants d'aquest equip de tres professionals que s'ha desplaçat fins a Menorca.

Recorregut

«Les campanes de Santa Maria van ser instal·lades per la millor soneria de campanes d'Europa, la Société Voegele, d'Estrasburg», explicava aquesttra setmana Alberto Gil, campaner que coneix a la perfecció els instruments de Maó i que ha actuat com a guia per als periodistes.

El reportatge reunirà imatges de diferents llocs, d'Alemanya, Països Baixos, França i, com a colofó, Menorca, ja que «són unes de les més famoses i modèliques» de tota Europa, amb les vuit campanes que configuren el conjunt.

En el documental apareixeran escenes aèries enregistrades amb drons, mesclades amb una entrevista amb Alberto Gil, i les imatges recollides per la càmera. I és que el muntatge que hi ha dalt del campanar de Santa Maria es força espectacular, «és una estructura de llenya de roure francès, amb els suports i les campanes, que pesa més de trenta tones», apunta Gil, qui assegura que «és l'instrument més pesat que hi ha a Menorca, juntament amb l'orgue de Santa Maria».

Detalla Gil que durant el reportatge s'explica «el procés d'elaboració de les campanes, qüestions relacionades amb la investigació i el seu desenvolupament, així com sobre arqueologia campanològica». I també s'expliquen les claus per dur a terme un bon manteniment.

Precisament, aquesta qüestió s'ha de tenir en compte en el cas de les campanes a l'Illa, ja que «la saladura o el fum de la central elèctrica perjudiquen molt el ferro», fet que fa imprescindible una neteja i un manteniment constant i periòdic.

A part de gravar a Maó, l'equip de rodatge del canal France 3 ho ha fet també a casa d'Alberto Gil, durant una reunió amb experts. De la mateixa manera, van ser a Ciutadella, per prendre imatges de les campanes de la Catedral.

Lo más visto