Síguenos F Y T I T R
Sant Joan 2022

Ciutadella viu amb entusiasme la festa del Dia des Be, que s'allarga fins a mitjanit

El primer toc de tambor i fabiol és seguit amb emoció, després que la pandèmia impedís la celebració durant dos anys

La comitiva fa 114 visites i 2 tocs de dol | Josep Bagur Gomila

|

S'ha fet esperar, però ja ha arribat. El primer toc de tambor i fabiol del Diumenge des Be de 2022 ha encetat de manera oficial les festes de Sant Joan de Ciutadella. Un primer toc molt esperat, després que la pandèmia impedís la celebració de les festes durant dos anys.

Amb puntualitat, a les 9, el fabioler, Sebastià Salort, un altre dels protagonistes de les festes d'enguany que torna a la colcada després de cinc anys, ha començat a entonar les notes del toc de fabiol. Tot d'una, la gernació que ho seguia expectant des de defora de la casa senyorial de Can Simó, al carrer de Santa Clara, ha esclatat d'alegria i d'emoció. Ha estat el primer toc de fabiol oficial després de dos anys de no poder sentir-se.

A Can Simó hi havia tota la junta de caixers del bienni, encapçalada pel caixer senyor, i amb el caixer capellà Antoni Fullana; el caixer casat, Joan Moll Capella; el caixer fadrí, José Benejam Biescas; el caixer pagès des Migjorn, Siscu Capó Ramón i el de Tramuntana, Jesús Bosch Pons. I també, un altre dels protagonistes de la jornada, Sam Bosch Tejada, fill del caixer pagès de Tramuntana, el jove que enguany és s'homo des be. Damunt les seves espatlles, un preciós anyell de 35 quilos.

Després d'una llarga nit en la que molts han vetllat el be al carrer Cova de Ses Àmfores, a primera hora del matí el fabioler ha pintat a s'homo des be les creus de Sant Joan als peus. Després, amb la resta de la comitiva s'han dirigit a a residència del caixer senyor, al carrer de Santa Clara, ja amb molta gent esperant a l'exterior. I és que, com ja es va comprovar la nit anterior, hi ha moltes ganes de festa de nou a Ciutadella, ara sense restriccions per la pandèmia. Les portes de Can Simó s'han obert a les 8 del matí.

Així, la comitiva fa enguany 114 visites i 2 tocs de dol. Les primeres aturades han estat a Can Saura, on han estat rebuts per la corporació municipal; i a Cal Bisbe, amb l'administrador diocesà, Gerard Villalonga, al capdavant.

El primer toc de dol s'ha fet en record de Carlos de Olivar Despujol, que va morir a Madrid, el 13 de febrer de l'any passat. Membre de la família de ca n'Olivar de davant l'Església, era l'únic dels germans Olivar Despujol (José María, Luis, Manuel i Simón) que no havia presidit les festes de Sant Joan com a caixer senyor. El toc de dol s'ha fet davant de les cases senyorials ubicades a la plaça de la Catedral.

Les visites es fan amb l'horari més o manco establert. A les 11.30 tocades, la comitiva visitava la seu del Consell a la plaça la Catedral i a les 12.30 ho ha fet al Teatre des Born, que per primera vegada des de la rehabilitació ha acollit la representació de 'Foc i fum'.

Al capvespre, la comitiva ha continuat el recorregut marcat amb l'horari més o manco establert. Cap a les 16.30 hores han visitat el geriàtric municipal.

Passades les 20 hores, un altre dels punts festius ha estat a Sa Contramurada, on la Banda Municipal de Ciutadella ha fet el seu primer concert de les festes a l'escenari de Calós, i uns metres més enfora, devora el Molí des Comte, s'han començat a tirar avellanes.

L'horari s'ha anat respectant, però ja al capvespre el ritme s'ha anat alentint, fins acumular un retard de més d'una hora i mitja sobre l'horari establert. Era a mitjant quan la comitiva acabava el recorregut fins arribar al domicili del caixer casat. S'ha posat així punt final a un intens Diumenge des Be.

Relacionado
Lo más visto