«No podem desoir les alarmes, que s'intensifiquen dia rere dia», va alertar el secretari general de l'ONU, António Guterres amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, i va instar els governs a «prioritzar urgentment l'acció climàtica». Amb aquesta frase es presenta l'onzè número de la revista «ONA», la publicació que edita l'Agència Menorca Reserva de Biosfera en col·laboració amb Editorial Menorca, i que es pot adquirir gratuïtament a les seus del Consell i d'«Es Diari», ajuntaments, biblioteques i museus, entre altres punts.
Desenvolupament sostenible i reserva de biosfera són dos dels puntals sobre els quals s'articulen els articles que conformen la publicació.
-
Descarrega't en aquest enllaç la publicació íntegra en PDF
El reportatge principal de la revista gira entorn de la població de catxalots mediterranis que habiten les aigües del nord de l'Illa. Gràcies a la feina de l'Associació Tursiops, s'ha pogut descobrir que aquesta zona és un santuari elegit per les femelles per donar a llum a les seves cries. El reportatge revela grans curiositats sobre els cetacis, uns animals amb cultura pròpia. És, per exemple, sorprenent, que els dofins mulars tenguin nom propi. I és que cada exemplar, durant el seu primer any de vida, crea un xiulo-firma.
La revista també ofereix un extens reportatge sobre els pol·linitzadors i, en concret, sobre la seva importància per a la integritat de la biodiversitat i l'alimentació. Sense abelles no hi ha vida. Diferencia entre abelles i vespes. Desvela quantes flors poden arribar a visitar en un minut i parla del projecte d'investigació que s'ha desenvolupat sobre pol·linitzadors a Menorca, amb la identificació de 258 espècies.
A més a més, la publicació fa una aturada a la nova planta de tractament mecànic-biològic de l'Àrea de Gestió de Residus de Milà, amb una explicació pas a pas sobre com funciona per a recuperar més. També informa sobre l'ordre d'implantació del nou servei porta a porta, per barris i urbanitzacions de Maó i Es Castell.
Aquesta revista transcriu una conversa amb quatre joves d'entre 17 i 19 anys que, sens dubte, donen una lliçó en consciència i sensibilitat ambiental. Turisme, mobilitat, posidònia i energia són alguns dels temes que controlen i que no se'ls resisteixen.
També es parla de sistemes dunars, els grans defensors de les nostres costes. Les platges són el principal atractiu del turisme i la pressió sobre aquests sistemes és enorme. D'aquí la importància de conèixer el seu estat de conservació i la seva evolució.
A més, fa un passeig per la història de Sa Granja, fent una aturada al present i al seu futur. Enguany compleix un segle com a centre agrícola experimental i, a més, fa cinquanta anys que s'hi va iniciar la formació reglada.
La revista ofereix una nova ruta recomanada, aquest cop pes Grau i una selecció de fotografies antigues aportades per l'Arxiu d'Imatge i So.
En homenatge a Joan F. López Casasnovas, la publicació es tanca amb el poema «Diumenge», que s'acompanya d'una instantània de la fotògrafa Gemma Andreu. La revista s'imprimeix sota criteris ambientals sostenibles.