Hi havia ganes, moltes ganes de jaleo a la ciutat. Es notava en cada racó, com la plaça Reial, plena a vessar de gent que esperava la comitiva, tornant de les ‘completes', en el darrer tram abans d'arribar al Pla de l'Església.
Mentrestant, davant les Cases Consistorials, per megafonia se sol·licitava la col·laboració i tota l'atenció de tothom, perquè la festa transcorregués sense incidents. Tot, recordant les normes bàsiques —no tocar les brides dels cavalls, per exemple—, especialment per als més novells en la festa.
La filera de cavalls ja enfilava cap a la plaça de l'Ajuntament, amb els cavallers disposats a oferir un espectacle i a recuperar el temps perdut els darrers tres anys.
L'herència britànica de la puntualitat va quedar ben patent durant tot el capvespre i, també, en el moment del Jaleo. A les 20.56, quatre minuts abans de l'hora anunciada, la caixera fadrina, Emma Benítez ja arribava a la tarima d'autoritats i feia entrega del penó al regidor de Festes, José Manuel García. En aquell moment, la Banda Municipal sonà les primeres notes i, al ritme del pas doble, començaren a desfilar, un rere l'altre, els 106 cavalls que configuraren, ahir, la primera qualcada de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia.
La primera passada davant la música, molt àgil, va acabar amb l'entrada a l'arena del caixer batle, Héctor Pons, i sa capellana, Joan Tutzó. Eren les 21.13 hores, just quan el director de l'agrupació musical, Miquel Llario, marcà als músics l'inici del Jaleo, i la plaça sencera esclatà eufòrica.
A bon ritme
A partir de llavors, com és habitual a Maó, els cavalls començaren a entrar de cinc en cinc, en un recinte en el qual es reuniren maonesos, menorquins i un bon nombre de turistes, que no aprofitaven cada instant per a immortalitzar les escenes imponents dels cavalls enlairant-se.
Hi havia també bastant presència d'al·lotets ben joves, alguns dels quals es notava que assistien al Jaleo per primera vegada, observant a banda i banda, intentant controlar amb la mirada els cavalls, fins a deu, en el moment en què sortien cinc, i entraven els cinc següents.
L'espectacle el presenciaren des de la tarima diversos regidors i es comptà amb la presència d'Ona Carbonell, la nedadora olímpica i pregonera de les festes de Gràcia de 2016.
La primera volta del Jaleo va ser bastant ràpida, no va durar ni una hora. A les 21.57, el caixer capellà ja abandonava la plaça, després de fer botar i arronsar amb el seu cavall. Igual com el caixer batle, que lluïa una buldrafa grana, amb l'escut de la ciutat brodat amb fil daurat.
D'aquesta manera acabava la primera volta del Jaleo i es feia un petit parèntesi, per als músics i per a la gent. Hi havia l'habitual canvi de protagonistes damunt la sorra, uns sortien i uns altres entraven i començaven a posicionar-se per a rebre, a les 22.05, els primers cavalls de la segona volta.
Continuava així una nit que va ser ben llarga i que no només va tenir cavalls, sinó també música, amb la revetlla a la plaça Espanya, que estava prevista passada la mitjanit, amb l'actuació dels mallorquins de Xanguito i els menorquins Black Pearl.