Síguenos F Y T I T R

El primer optimist ‘volador’

Alumnes del Centre de la Mar-Maó executen un projecte innovador durant els darrers dos cursos

Moment en què l’optimist ‘vola’ mig metre per damunt de la mar en la prova efectuada el passat dia 20 de juny al port de Maó | Centre del Mar-Maó

|

El Centre de la Mar-Maó ha duit a terme un projecte innovador com ha estat la construcció d’un optimist ‘volador’, a càrrec d’alumnes de Formació Professional Bàsica (FPB) en manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo i de Grau Mitjà en manteniment d’embarcacions d’esbarjo.

El projecte de l’optimist ‘volador’ va començar el curs 2021-2022 en una iniciativa engegada amb el suport del cap de servei del SOIB, Genar Escandell; el director del Centre, Carlos García; i els professors Ramón Martín i Jordi Sintes, el primer com a encarregat de dur a terme l’estructura de l’embarcació i el segon com a responsable de confeccionar la vela i l’hidrofoil. «Des de fa tres anys, l’equip directiu ha animat molt al professorat a fer projectes amb els alumnes que tenguin la durada per a un curs i fins i tot continuïtat al següent, com ha estat l’optimist ‘volador’, que ha estat la primera embarcació creada íntegrament des de zero al Centre. Els alumnes han aconseguit començar-lo, acabar-lo i posar-lo a navegar, és el primer optimist que aconsegueix volar a l’Illa i no sé si inclòs a Balears», assegura Jordi Sintes.

L’optimist amb el foil invertit que permet a l‘embarcació enlairar-se | Centre del Mar-Maó

Aquest projecte innovador neix d’una construcció clàssica com és l’optimist, que els alumnes del Centre han donat vida després d’un procés de diferents etapes: el premotllo de llenya, el motllo de fibra i l’embarcació final, després d’haver-se emprat fibra de vidre i resina de poliester, amb la incorporació d’un foil perquè pogués aixecar el vol. El resultat final va ser un optimist amb unes mides de 2,36 metres d’eslora i 1,12 metres de màniga.

La idea de l’optimist ‘volador’ va partir del professor Ramón Martín i s’ha tingut com a referent un projecte similar executat a la Universitat Tecnològica Chalmers, de Suècia. El professor es va encarregar de prendre les mides d’un optimist i traslladar-les a un pla de formes, a partir del qual amb els alumnes es va realitzar l’estructura de llenya de les quadernes per fer un model, a partir del qual es va fer un motllo per treure totes les peces.

Prova a la mar

El passat dia 20 de juny va tenir lloc la prova de foc de l’optimist ‘volador’. L’embarcació es va dur a Cala Figuera, al port de Maó, on amb l’ajuda d’una llanxa del Club Marítim -la falta de vent va impedir fer la prova amb la vela- la petita embarcació va aconseguir ‘volar’ durant uns cinc segons a una altura de mig metre. Tot un èxit, tenint en compte que el projecte ha estat executat per alumnes de 15 a 18 anys i amb els recursos propis i limitats del Centre. «Com que el centre no disposa d’un canal d’experiència aerodinàmica com sí que pot tenir una universitat, noltros vam decidir provar-ho a la mar. La nostra victòria era que l’optimist enlairés ni que fos durant un segon. Encara hem de fer moltes millores en el prototip per perfeccionar-lo i que pugui ‘volar’ més temps», subratlla Sintes.

L’optimist ‘volador’ va estar exposat a la Fira de la Ciència celebrada l’any passat, tot i que en aquell moment el projecte encara no s’havia finalitzat.

Lo más visto