L'Espai Xec Coll, de Ciutadella, acull «La documentació del telègraf òptic entre Bajolí i Son Jaumell», una exposició que ofereix una visió detallada del funcionament del telègraf òptic a Son Jaumell durant el segle XIX i el seu vincle amb el telègraf de Bajolí. Aquesta mostra, que recentment ha estat exposada a la població mallorquina de Capdepera, es podrà veure a la sala d'exposicions de Ciutadella fins al pròxim dia 6 de març.
El passat divendres va tenir lloc la inauguració de l'exposició «La documentació del telègraf òptic entre Bajolí i Son Jaumell», amb l'assistència de la batlessa de Ciutadella Juana Mari Pons Torres, la batlessa de Capdepera Mireia Ferrer i el regidor de l'Arxiu Municipal de la localitat mallorquina Paulí Faba.
A més, l'acte va comptar amb una conferència sobre el mateix tema a càrrec de Maria Massanet i Gori Reixach, de l'Arxiu Municipal de Capdepera. De fet, la mostra està formada per la documentació dels Fons Antònia Melis Cursach que està dipositat al referit arxiu. La conferència va subratllar la importància que va tenir en aquella època el nou sistema de comunicació entre les dues illes.
Documentació
L'exposició està formada per la documentació que va generar al llarg del temps l'organització d'un sistema de comunicació fiable en Mallorca i Menorca. Arran del Tractat d'Amiens, Menorca va deixar de ser colònia del Regne Unit i es va incorporar a la corona d'Espanya, per la qual cosa la nova frontera espanyola es va ubicar a l'Illa. Aquesta nova modificació de les fronteres va obligar a instaurar una connexió més eficient entre la Capitania General de Palma de Mallorca i la base naval del port de Maó.
La instal·lació de la telegrafia òptica entre Capdepera i Bajolí va ser coordinada des de la població mallorquina pel darrer capellà castrense del castell de Capdepera, mossèn Bartomeu Sureda, que posteriorment es va traslladar a Menorca per fer-se càrrec de les obres de construcció de la fortalesa d'Isabel II, a la península de la Mola, de Maó.
Capdepera
El passat mes de setembre l'exposició va estar instal·lada al nou edifici de l'Arxiu Municipal de Capdepera, en què va ser visitada per la batlessa de Ciutadella Juana Mari Pons Torres amb Luis Alejandre i José María Cardona, de l'associació Amics de l'Illa del Rei.
Exposició «La documentació del telègraf òptic entre Bajolí i Son Jaumell». Oberta fins al 6 de març , en horari de 10 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores, a l'Espai Xec Coll, de Ciutadella.
Generico
Un projecte ordenat pel capità general de Balears, Fernando Cotoner
A mitjans de 1849, el capità general de Balears, el mariscal de camp, Fernando Cotoner, preocupat pel perill potencial que representava tenir la Capitania General a Palma i la base naval a Maó, va promoure la instal·lació d’una línia telegràfica entre la capital balear i el port maonès. El principal obstacle era salvar els més de 40 km de distància de separació entre les dues illes, per la qual cosa va ordenar la instal·lació de sengles telègrafs, un a Son Jaumell, a Mallorca, i l’altre a Torre del Ram, a Menorca.