No se sap amb exactitud quan comença de veritat el compte enrere per a la celebració de les sempre esperades festes de Sant Joan. Però està clar que la presentació de la revista que amb tal motiu edita MENORCA «Es Diari» és una data molt a tenir en compte en aquest sentit. Com és costum, la publicació es va donar a conèixer en un enclavament al qual està lligada des de fa anys, el Claustre del Seminari.
Aquest divendres a la tarda s'hi van citar representants de les administracions local i insular, de la Diòcesi i directius i treballadors del periòdic que edita l'especial, així com col·laboradors del mateix i anunciants. Tampoc van faltar a la festa representants de la nova Junta de Caixers, encapçalada pel jove Carlos de Salort Pons, que amb tan sols 22 anys es posarà al capdavant de la qualcada aquest 2024.
Tots ells van poder fullejar en primícia les 76 pàgines d'una publicació, a tot color, que un any més ha estat coordinada pel periodista Joan Juanico i dissenyada pel també fotògraf Josep Bagur. Una revista plena d'història i històries, ben documentada, i el focus d'atenció de la qual es reparteix entre els protagonistes de la festa, els que cavalquen, i els que gaudeixen amb els peus a terra. Una combinació de lletres i fotografia, amb una bella portada dissenyada per l'artista Carles Moll. Un treball que aquest dissabte rebran els subscriptors de Ciutadella des diari a les seves cases i que ja es troba a la venda (8 euros) a llibreries de tota l'Illa.
En aquesta ocasió va exercir com a mestre de cerimònies el músic Bep Marquès, l'encarregat de dinamitzar un acte i introduir els parlaments. El primer torn va correspondre a Josep Pons Fraga, editor d'«Es Diari». El periodista va parlar de Ciutadella, la seva essència i la seva història en diferents etapes, per arribar a la següent conclusió: «Sant Joan és la festa més desitjada i esperada; comentada fins als detalls més mínims, íntims i ínfims». També va esmentar uns dies en què «tot suma i tot compta» i «una fabulosa posada en escena que només pot ser entesa com una vivència amorosa, un sentiment compartit».
També va parlar sobre la revista l'alcaldessa Juana Mari Pons, «una publicació que tots els ciutadellencs esperen amb il·lusió perquè ens permet fer una primera ullada a Sant Joan sense empentes ni polseguera i conèixer històries que ens fan sentir més connectats com a poble». Defensa la primera edil que la revista en qüestió «és un compromís amb la cultura», a més d'«un mirall de la nostra identitat i una finestra oberta a les nostres arrels».
Per la seva banda, Carles Moll va compartir amb els assistents alguns detalls de la imatge dissenyada per a la revista, creada amb una tècnica mixta, gravat i aquarel·la. L'artista va confessar que «em va sorprendre totalment l'encàrrec. No m'ho esperava, però em va fer molta il·lusió pensant en els meus avis, que eren pagesos i col·leccionaven la revista».
Carlos de Salort Pons es va estrenar al Pati del Seminari en el càrrec de caixer senyor del bienni, ocasió que va aprofitar per contar algunes anècdotes sobre l'emoció que sent. «És un dia especial, la primera vegada que tinc protagonisme a la revista de Sant Joan, que és molt nostra i un treball molt professional», va defensar. El bisbe Gerard Villalonga va aprofitar l'ocasió per recordar l'existència al Museu Diocesà d'una sala dedicada a les festes de Sant Joan, espai pel qual es va accedir a la presentació. «Gràcies a Déu podem donar vida a la festa. Jo, que vaig néixer a Maó, em sento molt identificat amb ella», va assegurar.
Va correspondre al president del Consell insular, Adolfo Vilafranca, tancar el torn de parlaments. «És un gust presentar aquesta revista, que és com el tret de sortida de les festes, fa que comenci a moure'ns el desig de gaudir-les». Va defensar que Sant Joan «és tradició, i conservar-la és una cosa que tenim molt interioritzada a Ciutadella. La sentim nostra i la defensam» i va fer una crida a gaudir de la festa «sense excessos».
Una trobada amena en què es va poder respirar l'anhel per una celebració que ja està a la volta de la cantonada i que va tenir com a colofó amb sabor santjoaner el toc de tambor i fabiol interpretat per Esteve Barceló, qui es va dirigir al públic per demanar permís i entonar la melodia. Emotiu moment que va donar peu a comentar amb detall els continguts de la publicació i gaudir d'una bereneta menorquina que va oferir El Paladar. La revista està servida, que comenci el compte enrere.