Síguenos F Y T I T R
Festes de Gràcia 2024

La pluja deixa Maó sense el jaleo del dia de Gràcia

La precipitació persistent impedeix la presència de cavalls per motius de seguretat en un trist matí del dia de les festes

Emoció quan els caixers han recollit les canyes verdes a l'interior de l'església de Santa Maria, mentre els músics de la banda de Maó interpretaven 'El maniquí'

| Maó | |

La previsió meteorològica no era bona, i al final s'han confirmat els pitjors presagis. La pluja que ha caigut durant la matinada i tot el matí de diumenge a Maó, en alguns moments amb molta intensitat, ha provocat que l’Ajuntament i la Junta de Caixers decidissin suspendre tots els actes amb cavalls del dia gran de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, per la impossibilitat de garantir la seguretat en els actes previstos.

Així, Maó s'ha quedat sense l'esperat Jaleo, i tampoc s'han pogut celebrar les Corregudes del capvespre. Tot això ha fet que els carrers de la ciutat oferissin un aspecte inèdit al llarg de tot el dia, sense cavalls ni genets, un fet que ha escampat la tristesa entre les famílies i els grups d’amics que ja ho tenien tot preparat per a la festa, i que han acceptat la situació amb la resignació dels fets inevitables.

Pessimisme des de bon matí

La pluja de la matinada ha deixat els carrers impracticables, i ja a primera hora semblava molt difícil que la festa pogués tirar endavant. A les sis del matí, l'alcalde Héctor Pons, vestit de caixer, ha recorregut la ciutat en un dels cotxes de la Policia Local per verificar de primera mà quina era la situació. En aquesta primera ronda ja s’ha vist que en molts punts l’arena havia desaparegut, i que els carrers banyats eren un perill per als cavalls.

És per això que poc després de les set l’Ajuntament ha anunciat, a través de les seves xarxes socials, la suspensió del replec i de la diana, i ha convocat els membres de la qualcada directament a la Missa de Caixers, a l’espera de prendre una decisió sobre la resta d’actes.

L'Ajuntament i la Junta de Caixers han decidit suspendre tots els actes amb cavalls.

Precisament, ha estat poc abans de la missa, cap a les 10 hores, quan s’ha reunit el gabinet de crisi de l’Ajuntament, i davant la constatació que la pluja no s’aturava i que els carrers estaven en pitjors condicions, s'ha decidit conjuntament amb la Junta de Caixers la suspensió de la resta d’actes amb cavalls. Un fet que, però, no s'ha anunciat oficialment fins una vegada acabat l’acte litúrgic.

Al Cós de Gràcia s'ha retirat l'arena prevista per a les Corregudes.

Resignació als carrers

Mentrestant, als carrers la resignació ha estat la tònica dominant, i en un indret tan emblemàtic de la festa com el Bar Infanta s’ha acceptat la situació, tot i que el disgust era ben patent. «Cada any preparem un present per als caixers, i enguany l’haurem de guardar per a l’any que ve. És un disgust molt gros», explicava Pepi Catchot, propietària de l’establiment.

Abans d'entrar a la missa, els caixers també han expressat la seva tristesa per la suspensió dels actes, que ha quedat resumida en les llàgrimes de la caixera fadrina, Lidia Naharro, en sortir del despatx de l'alcalde, on s'havia reunit la Junta de Caixers.

La Plaça Constitució, anegada per l'aigua | Antoni Vallejo

Mentre entraven a l’església de Santa Maria, alguns cavallers tampoc han pogut amagar el seu pesar, tot i que han remarcat que la seguretat era el més important. «Això passa cada cert temps, però és una pena perquè hi ha molta feina de preparació darrere les festes», lamentava Lluís Mir, un genet amb quaranta anys d’experiència en la qualcada. «Ens hem quedat amb un estat anímic molt baix, perquè aquests dies de festa els esperes tot l’any i és una decepció molt gran», afegia Leandro Olives, un altre cavaller veterà.

Actes sense cavalls

Tot i la decepció general, la pluja no ha pogut esborrar totalment l'esperit de la tradició, i alguns dels actes previstos, com la Missa de Caixers, l'entrega de canyes verdes, la Beguda de Caixers o el 'Volem vi' s'han acabat celebrant, encara que en alguns casos amb un format molt diferent de l'habitual.

El moment més emotiu del matí ha arribat amb l’entrega de les canyes verdes, que ha tingut lloc dins el temple de Santa Maria, una situació sense precedents segons els coneixedors de la festa. D'aquesta manera, els caixers han anat recollint les canyes de mans de la Corporació Municipal a les escales del presbiteri, acompanyats per la música de la Banda de Maó, que ha interpretat el tradicional «El maniquí». L'emoció s'ha desfermat quan la gernació que omplia el temple ha entonat l'«Es Mahón».

Els caixers, amb la canya en mà, han anat cap a l'Ajuntament | Katerina Pu

Quan ha acabat aquesta inusual entrega de canyes, la comitiva s'ha desplaçat a les cases consistorials per celebrar la beguda. Dins l'Ajuntament, la caixera fadrina Lídia Naharro ha retornat la bandera al batle i el fabioler Víctor Pons ha fet el darrer toc, a les 13.19 hores, davant la tristesa i algunes llàgrimes per part dels caixers.

Volem Vi

Passades les 14 hores, l'alcalde Héctor Pons ha sortit al balcó i ha anunciat que es farà el Volem Vi. «tenim 250 botes preparades», ha dit el caixer batle, després que la gernació arreplegada a la plaça demanés que aquest acte se celebrés. El batle, quan passaven 13 minuts de les dues del capvespre ha començat a tirar les botes de most, i tot seguit s'hi han sumat els altres membres de la Corporació.

Les pluges han fet acte de presència a Maó des de la matinada, el que ja ha fet suspendre tots els actes del matí. Les precipitacions han començat de matinada, i fins a les 11 hores del matí s'han registrat 9 litres per metre quadrat. I a partir d'aquella hora ha començat a ploure amb més intensitat. Fins a les 15 hores, l'acumulat han estat 20 litres.

Sobre la marxa

El format de l’entrega de canyes es va anar decidint sobre la marxa, i tot que un primer moment s’havia decidit fer-la dins l’Ajuntament, finalment es va optar per traslladar-la a l’església de Santa Maria. Aquest canvi va ser tot un encert, ja que dins el temple es van viure els moments més emotius de la jornada, a mesura que els caixers recollien la seva canya de mans dels regidors a les escales del presbiteri, un fet sense precedents. Mentre ho feien, les notes de «El maniquí» ressonaven a les parets del temple, i l’acte va acabar amb la interpretació de l’«Es Mahón», a càrrec de tots els presents. Després, els més joves encara van poder gaudir amb el ‘Volem vi’.

Relacionado
Lo más visto