Ciutadella sent que la festa de Sant Joan és un tresor que s'ha rebut en herència i que no s'ha de fer malbé. I ha demostrat que té una gran capacitat de sobreviure sense perdre l'essència, tot i els perills que l'envolten, sobretot la massificació. Els dos darrers anys, després de la mort as Pla de Núria Balcells, s'han hagut de prendre mesures de seguretat mai vistes, com explicàvem a l'edició d'ahir. Més de 400 persones treballaran per garantir la seguretat. Sempre es pot produir un accident, però la dotació de mitjans és imprescindible.
No tenia sentit organitzar la festa sense ser conscients que els protocols no han baratat però la celebració festiva sí que ho ha fet. La gran afluència de gent de fora no ha perjudicat la tradició festiva però ha incrementat el risc.
No es pot impedir que qui vulgui venir a Ciutadella a gaudir de la festa ho pugui fer. Els temps que es volia posar una «frontera» a sa Costa Nova no es poden recuperar. Per aquest motiu era imprescindible posar en marxa un pla de seguretat per part de l'Ajuntament, principal responsable de tot el que fa referència a Sant Joan.
El paper dels voluntaris ha estat essencial per posar en marxa aquest procés, però ara el paper principal li correspon a les institucions i als professionals.
Es pot córrer el risc que si la festa es mira des de fora arribi un dia que es vegi més la massificació que no la tradició. A vegades, els ciutadellencs vivim la festa per dins, mentre que al voltant hi ha una bulla externa. No sé si aquesta pressió està fent perdre interès per Sant Joan a ciutadellencs que abans omplien els carrers. El que sí que es comprova cada dia és que hi ha molts de ciutadellencs que hi posen tota la passió en viure i conservar Sant Joan. I ara és positiu que l'Ajuntament no es limiti a fer sa Convidada.