El corrent de la història té alguns moments en el que s'emporta tot el que troba pel davant. Esdeveniments com la Guerra Civil, època en la que està ambientada part de "La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli" van trastocar les vides de tots els espanyols i dels personatges que viuen a la darrera novel·la de Josep Maria Quintana (Alaior, 1950).
La bellíssima Paola Torelli, el malvat advocat Carlo Grimalt, l'idealista professor Cirus Homs o el jove menorquí estudiant de Dret Toni Canals són els principals caràcters d'una trama que comença quan Paola intenta assassinar d'un tret a Grimalt en plena representació de Tosca al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
A partir d'aquell fracassat crim s'encetarà una investigació que ens portarà conèixer els motius que porten a una dona jove a la que no li falta de res a intentar liquidar a l'amant de la seva mare, una famosa soprano que viu a la ciutat comtal des de 1915.
"La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli" travessa els anys de pistolerisme als carrers de Barcelona, la Dictadura de Primo de Rivera, la Segona República fins arribar a la tragèdia de la guerra. El context històric dels fets que es narren està perfectament ajustat a la realitat com en totes les novel·les de Quintana, però allò interessant és com reacciones els personatges i la seva complexitat.
La vida i la història s'entrecreuen en aquesta esplèndida novel·la que descriu una de les èpoques més terribles de la nostra història i un món carregat de violència, amors folls i egoisme.
La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli
Josep Maria Quintana
324 pàgines
Pagès editors