Un gran dia per a la nostra llengua
Aquest dijous dia 18 de febrer ha estat un gran dia per la nostra llengua catalana. El Govern ens ha comunicat que a les Illes Balears tornem a veure de manera imminent (avui ja el vèiem a moltes llars menorquines) el Canal 33 i el Canal Súper 3/300.
Sense cap dubte una gran i esperada notícia. Ara, espero que a ningú se l'ocorri penjar-se cap medalla per la recuperació d'aquests dos canals 'nostres' perquè mai del món els havíem d'haver perduts.
Per favor!! Al seu moment ningú va impedir que perquè començava una nova cadena autonòmica -i de la que n'estic molt content de la seva posada en marxa- ens llevessin unes altres, de qualitat, arrelades ja a la nostra terra i també en català. Només em resta esperar ara que pròximament ens anunciïn, sense treure pit tampoc ningú, que recuperem el Canal 9 i el Punt 2 del País Valencià.
Joan Josep Juanico Fedelich
Ciutadella
Recolzament al personal de Santa Rita
Des d'Esquerra de Menorca volem fer públic la nostra preocupació per la situació laboral que es produeix al Centre de Santa Rita així com el recolzament a les reivindicacions del personal que allà treballa.
Considerem que el treball que es realitza és un servei públic i que com a tal ha de ser tractat el personal, igual com passa amb la resta de treballadors i treballadores de l'administració pública.
No pel fet que aquest servei s'hagi passat a gestionar sota la figura jurídica d'un consorci s'ha de modificar l'estatus real dels treballadors.
No és de rebut que la situació econòmica de les administracions públiques, i en especial del Consell insular de Menorca, es vulgui millorar a costa de les persones que fan feina en tasques tan necessàries i dures com és l'atenció a persones dependents, i mentrestant, per exemple, l'estructura directiva del Consell continuï sobredimensionada amb una quantitat de càrrecs que són de difícil justificació.
Ens agradaria saber si les mateixes condicions que es volem imposar als treballadors i treballadores de Santa Rita s'aplicarien a la directora insular i gerent que gestionen el mencionat centre.
Des d'Esquerra de Menorca veiem, tal i com ja vàrem denunciar des fa temps, que tot aquest procés d'externalització de serveis socials, amb la creació de fundacions i consorcis, que està duen a terme el Consell Insular no es fa amb criteris de millorar els serveis sinó d'abaratir despesa a costa de rebaixar les condicions laborals de les persones que fan feina, sense anar a pensar que açò podria acabar afectant negativament al servei que es dóna.
Pensem que ja és hora que l'Equip de Govern del Consell insular, i en especial de l'àrea sociosanitària, tengui en compte que mai podrà donar uns serveis de qualitat si les persones que treballen en aquest servei estan insatisfetes amb les seves condicions laborals.
Els serveis socials no es poden gestionar mai prioritzant criteris economicistes. Ha de ser prioritària la qualitat de l'atenció que es presta a les persones ateses i més si són persones dependents.
No oblidem que l'atenció a les persones dependents serà en els propers anys un dels sectors en el qual es produirà una augment important en llocs de feina, i és ara, que estem en un període relativament incipient, quan s'han de posar les bases necessàries de les condicions laborals dels treballadors.
Per finalitzar volem agrair i reconèixer la gran labor que fan tots i totes els treballadors i treballadores que es dediquen a l'atenció de persones dependents. És una feina dura que mai serà ben pagada.
Esquerra de Menorca
Ajuda a Haití!
Quan a un grup de "cabildos pirats" sens va ocórrer la idea de fer una carrossa per al Carnaval de Ciutadella, sols preteníem passar una estona agradable i seguir augmentant la participació ciutadana en les festes de carnaval.
En vista de la resolució del Jurat i amb la xalada que vam fer, nosaltres ens quedarem amb el premi dels rostres d'esglai i felicitat de la gent quan ens veien a la desfilada i, un cop pagades les despeses del material, la resta ho farem arribar als més necessitats del Carib: el poble haitià.
Així doncs, senyors i senyores membres del Jurat Qualificador de la desfilada de carrosses i comparses, gràcies per premiar la nostra idea i esperam que el proper any segueixi augmentant la participació i la bulla en aquesta desfilada de carnaval.
Signat,
Els Cabildos Pirat.es
Jordi Anglada Marquès
Ciutadella
Obsessions del PP
D'ençà que el President Antich va cessar als consellers d'Unió Mallorquina, en una acció valenta i sense precedents, l'equilibri parlamentari a la nostra comunitat s'ha tornat inestable.
Així idò a la nostra comunitat sumam una crisi política a la ja persistent crisi econòmica i multiplicam per dos la feina de sortir d'ambdues situacions.
El bo de l'os de la crisi política l'hem de cercar en la decisió del president Antich, de cessar als consellers d'UM i no assumir el ròssec de governar amb un partit que no ha sabut posar límits a la corrupció.
Era inevitable, no podia ser d'altra manera, la situació havia esdevingut insostenible.
Aquesta decisió és en l'origen de la inestabilitat parlamentaria. La majoria de 30 diputats que al inici de la legislatura va donar suport a un govern progressista ha minvat i ara el suport dels 3 vots d'unió Mallorquina s'ha d'acordar per a cada tema o assumpte que es vulgui sotmetre al plenari.
Aquí neix la primera obsessió del Partit Popular, que vol confondre majoria amb legitimitat. El Govern està en minoria, si, però és totalment legítim perquè el va votar la majoria absoluta de la Cambra.
Al nostre país igual que a molts països del nostre entorn no governa qui te més vots electorals, governa qui te més vots en el Parlament. Encara que el Partit Popular ara es faci la víctima i vulgui confondre a l'opinió pública sobre la legitimitat del Govern, ells ho van tenir molt en compte quan no tenien els vots suficients per a governar i van assumir els pactes necessaris per a fer-ho, amb altres grups parlamentaris o amb trànsfugues, ja se sap que pel PP tot val.
La veritat és que el Govern ha perdut el suport segur i pactat del diputat i de les diputades d'Unió Mallorquina, 3 vots. En aquesta situació les iniciatives parlamentàries exigiran més esforç per ser pactades i per sumar-hi a les mateixes suficients vots per ser aprovades.
Però l'acció de govern resta intacte. El Govern segueix disposant dels mateixos mecanismes de gestió i capacitats necessàries per a governar i per a dur endavant iniciatives per a resoldre els problemes de la ciutadania, molt especialment els derivats de la crisi econòmica que ens assetja.
Això és el que fa el Govern. Treballar per a millorar la nostra economia, per a l'aprofitament de totes les oportunitats que se'ns presentin de millorar la nostra situació.
Treballar en definitiva per a treure endavant la nostra comunitat i ajudar a superar la crisi als nostres conciutadans.
La segona obsessió del PP està relacionada amb això. Ells estan obsessionats en aturar el Govern d'aquesta comunitat; un Govern que com a tal no te cap crisi, està més cohesionat que abans i disposat a deixar-se la pell en el rellançament econòmic de les Illes Balears.
És el mateix de sempre, uns anem per feina i el PP només pensa en el seu benefici a curt termini.
No és temps per a les obsessions, és temps per al treball dur, per a la recerca d'acords, per a la formulació dels pactes que permetin un treball sòlid i una acció concertada entre el Govern i els sectors econòmics i socials , que permeti impulsar-nos més enllà de l'actual situació econòmica i posar les bases per a un nou model de desenvolupament que ens faci més forts i menys vulnerables als embats de les crisis, amb una societat menys fràgil i més cohesionada.
Aquest és el compromís de treball del Govern i per això pensam que no és temps per obsessions electorals que només ens duran a la inactivitat, a la pèrdua de to muscular, a l'ajornament de mesures absolutament indispensables que la nostra societat necessita per a sortir de la crisi.
Només l'obsessió del PP per veure el PSIB-PSOE fora del Govern; l'obsessió per a recuperar el govern perdut i molt especialment la necessitat de tapar amb una gruixuda manta totes les sospites que els jutges estan investigant sobre la seva honradesa com a governants: Només aquesta obsessió pot impedir-los estar a l'altura de les circumstàncies i actuar com un partit seriós i responsable, preocupat per la crisi econòmica i el devenir de la nostra societat.
Mentre ells es decideixen, el PSIB-PSOE seguirà treballant.
ERNEST RIBALAIGA BRIONES
diputat del Grup Socialista al Parlament de les Illes Balears
Maó
Què té Sant Josep que no té Ciutadella
Sra. Carbonero i altres dirigents, no volíem tornar a escriure res més en el diari perquè ja hem comprovat que no serveix absolutament de res, però no ens podem estar de fer-ho després de llegir en el Diari d'Eivissa que l'Ajuntament de Sant Josep, ha decidit suspendre una llicència concedida en setembre de 2007, amb informes tècnics i jurídics favorables emesos pels tècnics d'aquell ajuntament.
Ha decidit suspendre la construcció i iniciar els tràmits per a la seva revisió i anulció donant compte al Jutjat del Contenciós-Administratiu, i deia la noticia que, un dels motius per a suspendre-la, era que la informació del projecte que es va utilitzar per a l'obtenció de la llicència no era veraç.
Que aquest motiu i altres constituïen una greu i manifesta infracció urbanística i per tant de nul·litat radical.Hem d'afegir per no faltar a la veritat que l'obra en qüestió estava projectac en sòl rústic.
Els motius de suspensió que reflexa la notícia són similars als que nosaltres hem denunciat públicament en la concessió de la llicència de l'hotel Esmeralda aquí a Ciutadella. Prisoles Mediterraneo va basar el seu projecte en una documentació falsa, la llicència també té informes jurídics i tècnics favorables, però mentrestant l'Ajuntament de Sant Josep considera la infracció urbanística comesa com motiu de anul·lació radical i ho posa en coneixement de l'òrgan judicial competent, el nostre consistori ha disculpat la manera en que va ser concedida la llicència, ens ha argumentat un munt de vegades que anul·lar la llicència suposaria un greu desembossament de doblers per l'Ajuntament i no ho ha posat en coneixement de cap autoritat ni ha pres cap mesura per corregir les infraccions comeses i s'ha dedicat a negociar amb els promotors, quan el que tenien que haver fet és exigir com autoritats que són, que s'aturés l'obra i revisar i investigar totes aquestes irregularitats i en el seu cas sancionar als promotors.
Els tècnics del Consell d'Eivissa van alertar a més del gran impacte visual del projecte.
Què passa amb el nostre Consell i el Consorci d'Ordenació del territori? s'han assabentat del impacte visual que tindrà el abominable projecte que tindrem al costat del castell, no es sòl rústic però es un espai molt especial que haurien de cuidar, però semble ser que no els hi importa gens ni mica perquè no han dit ni mitja
La notícia no fa cap al·lusió a que l'ajuntament de Sant Josep hagi de indemnitzar a la propietat tot i que la llicència ha sigut concedida pel propi ajuntament i ens demanen Sra. Carbonero, està ben assessorada, perquè vostè contínuament ens ha dit que no es podia suspendre la llicència perquè s'hauria d'indemnitzar a la promotora perquè era culpa de l'ajuntament l'irregular concessió de la llicència i seria molt costós pel poble. És diferent la Llei a Sant Josep.
Consistori darrera consistori estan destrossant Ciutadella, uns per l'especulació ferotge a que l'han sotmès, altres perquè permeten que l'especulació, tot i il·legalment autoritzada, continuï, sense fer res per aturar-ho encara que tinguin totes les de guanyar amb la llei a la ma.
Per un moment imaginem que l'ajuntament hagués aturat l'obra per fer complir la llei i que per compensar la poc ètica actuació de Prisoles Mediterraneo hagués negociat un altre projecte més adient per l'entorn on està, de menys impacte visual o hagués obert una investigació seriosa i fins i tot ho hagués posat en coneixement de la Fiscalia anticorrupció perquè per a nosaltres hi ha prous indicis per sospitar que en la concessió d'aquesta llicència hi ha moltes coses sospitoses.
Però tornant a la realitat resulta que, l'ajuntament no ha fet la seva feina, els promotors fan el que els hi dona la gana i Ciutadella s'haurà de quedar amb aquest horrible projecte a peu de costa, hi hem decidit que no ens aturarem fins que els responsables d'aquest empasta ho paguin.
Llorenç Triay Vidal
i 16 signatures més
Ciutadella
Los nuevos "ventalls" de la señora Vinent
Es curioso ver cómo entiende la política la Sra. Assumpta Vinent y por extensión el PP de Ciutadella.
De su último escrito se desprende que interpreta las votaciones en los plenos "a favor" y "en contra" de los diferentes partidos: "UPCM cada vegada que vota a favor del PSOE-PSM" dice, o "lo que importa a UPCM és anar en contra del PP".
Sin embargo lo que vota UPCM en los plenos son propuestas. Y votamos a favor de las que nos parecen positivas y justas y en contra de las que nos parecen negativas o injustas, vengan de donde vengan.
Esa es la clave para entender el voto de UPCM. En cambio, por lo visto, el voto del PP debe interpretarse al margen del contenido de las mociones que se debaten, "a favor" o "en contra" de los partidos que las presentan.
Por otra parte UPCM está en su perfecto derecho de explicar su voto, criticando las mociones que no merecen nuestra aprobación y destacando las cualidades de las que consideramos acertadas.
Y nuestra decisión sobre todos y cada uno de los puntos que se presentan al pleno, se decide en sesión abierta de la Junta Directiva con derecho a voto de todos los militantes presentes.
En cuanto a su moción sobre Santa Rita la verdad es que el PP proponía pagar todos los terrenos a dos de los propietarios y nada a los demás. A pagar hasta el último metro a unos y ni un solo metro a los otros. Ni más ni menos. Igual que es cierto que el PP proponía pagar inmediatamente terrenos que aún no están ocupados de Santa Rita II a unos propietarios sí y a otros no. Además el PP pretendía que se pagasen terrenos expropiados en 2004 y 2006 y dejar sin pagar ni un solo céntimo de los terrenos expropiados en 2003.
Esto es lo que dijimos porque es la verdad. Y esto se llama "fer parts i quarts".Pero es que la Sra. Assumpta Vinent, además de hacer "parts y quarts", tampoco se queda corta a la hora de "ventar", muy en consonancia con la acreditada afición de las Sras. del PP por los "ventalls".
"Ventall" número 1: Dice que la propuesta del Equipo de Gobierno "suposarà per a tots els ciutadellencs i ciutadellenques 900.000 € d'interessos addicionals". Vemos que repite la cifra de 900.000 € de la que nosotros no estamos tan convencidos como la Sra. Assumpta Vinent, pero ya que la menciona, de la cifra de 914.314,83 € que se ha barajado resulta que 692.460,36 son "interessos fins 30.09.2010" y 221.854,47 € "interessos posteriors fins 2015". Así que ya lo ve, según las cifras que manejan, los intereses achacables a la propuesta del equipo de gobierno son 221.854,47, mientras los intereses devengados entre 2004 y el 30-09-2010 ascienden a 692.460,36 €.
¿Y quién ha gobernado la inmensa mayoría del tiempo transcurrido entre 2004 y 2010 cuando se han devengado estos intereses? A UPCM la situación económica del Ayuntamiento nos ha preocupado siempre, ya se nota a los que no les ha importado que se pagasen intereses hasta el otro día.
Aunque por otra parte el tema de los intereses deja bastante poco margen de maniobra, porque como el PP dejó las arcas repletas a rebosar, para pagar a los propietarios tendrá que recurrirse a nuevos préstamos. La cuestión es si los intereses se van a pagar a los propietarios o a los bancos. Nada más. Porque intereses se tendrán que pagar de cualquier forma.
"Ventall" nº 2: Hablan de "prioritzar el Centre de Discapacitats". ¿Cómo lo harían? Porque con su propuesta adquieren solamente la mitad de los terrenos dónde va a ubicarse. ¿Van a "priorizar" medio centro?
Sra. Assumpta Vinent, lo que "priorizan" desde el PP es pagar todos sus terrenos a unos propietarios de Santa Rita I y Santa Rita II y no pagar ni un palmo de los suyos a otros propietarios de los viales, Santa Rita I y Santa Rita II. Lo que "priorizan" desde el PP es pagar unos terrenos expropiados en 2006 y que no están ocupados y dejar sin pagar terrenos que llevan ocupados desde el 2003. Lo que "priorizan" desde el PP, aunque no le guste que se lo recordemos es hacer "parts y quarts". ¿ O acaso hay propietarios que no quieran cobrar?
Lo que apoya UPCM es empezar a pagar a todos proporcionalmente, empezando por los que fueron expropiados en primer y no en último lugar.
UNIÓ DES POBLE DE CIUTADELLA
2010 La Profecía
Menorca año 2010.
Una fría mañana de diciembre, un grupo de personas, rodeados por una espesa niebla, excavan trabajosamente, al pie de un importante talayot.
Tras varias horas de laborioso esfuerzo, uno de ellos extrae algo, que levanta orgulloso y con gesto triunfal sobre las cabezas de los demás, que con la emoción del momento, danzan alrededor del portador del objeto.
El descubrimiento, se trata de una extraña vasija de cerámica, perfectamente conservada y sellada por un enigmático mecanismo. Que más tarde y tras exhaustivos análisis, se descubrió que era un tapón de corcho.
Las pruebas con carbono 14 y el calimocho 16 determinaron que aquella vasija tenía un montón de años.También se redescubrió más tarde, que en su interior guardaba un pergamino, escrito en un lenguaje de extraños signos.
Transcurridos varios años de estudios se consiguieron descifrar.
Aquellos extraños signos revelaron una Profecía.
Época actual La Profecía hablaba de una fecha y un lugar en el que se produciría un acontecimiento único.
La Profecía decía así: Año 2010.
Sábado, 20 de febrero, a las 20 h. y domingo 21 a las 19 h. Teatro Orfeón Mahonés presenta al grupo teatral Set de Menorca, en su nueva obra: ¡Açò és un show!
La Profecía también asegura, que todos aquellos que acudan, a ese lugar y a esa hora, pasarán un rato agradable y muy divertido.
Os esperamos.
Grup teatral Set de Menorca
Joaquín García Garriga
Maó