Mitges veritats no són veritat
L'Editorial del Diari Menorca del passat 10 d'abril es titulava "Mejora en educación con dos nuevos centros", i tractava de la construcció de dos nous centres escolars a la nostra illa, un a la Via Ronda de Maó, i un altre a Sant Lluís.
Tot i respectar l'opinió de l'editorialista, volem deixar constància del nostre desacord amb les seves conclusions, al nostre entendre, deriven d'una anàlisi parcial i superficial de la realitat del problema:
1) En primer lloc cal dir que l' únic responsable de la precarietat actual de l'edifici de Sa Graduada, és la pròpia Conselleria d'Educació del Govern Balear, a qui els professors i pares fa més de vint anys que reclamen reformes bàsiques sense que hagin estat escoltades les seves peticions. L'escola incompleix les normatives de seguretat i d'accessibilitat (igual que succeeix a la majoria d' escoles de Menorca), i endemés, està mancada d'un gimnàs, l'habilitació del qual, és relativament senzilla perquè només requereix el tancament de la porxada que s'ubica al pati posterior de l'edifici, com ja van preveure els darrers arquitectes que van intervenir en construcció de l'annexa de darrera. Només fa falta elaborar el projecte i fer el pertinent esforç econòmic.
2) L' Editorial passa per alt el fet de que aquesta suposada precarietat, també afectarà als seus futurs moradors (Escola d'Adults) si finalment es produeix el trasllat. El que succeeix, és que tots sabem que sí es reformarà l'edifici per donar entrada als Adults, així les coses, no deu ser ver que l'edifici no es pot reformar ni acondicionar, i per tant és més cert, que la impossibilitat o dificultat de la reforma és una fal làcia, una cortina de fum per legitimar el trasllat, per convèncer als pares que només és possible assolir una escola en condicions gràcies a la construcció d'un nou edifici (en realitat, si em permeteu l'expressió, ens estan "venent una moto", i per tant, les autoritats, Conselleria i Ajuntament, mos estan tractant com si fóssim infants, com si no tinguéssim la capacitat de veure més enllà del que ens volen fer creure). Curiosament el Col.legi d'Arquitectes recolza les nostres peticions, i varis professionals mos han confirmat que la reforma no només és possible, sinó que és desitjable, als efectes de mantenir l'escola a la seva actual ubicació com a centre d'educació d'infantil i primària.
3) L'Editorial també passa per alt una altra realitat, que és la referida a que la substitució d'una escola per l'altra (Via Ronda per Sa Graduada), no permetrà eixugar la massificació que pateixen totes les escoles publiques de la nostra ciutat (Sa Graduada dona servei a una línia i mitja, i la nova escola està previst que en tengui dues) Així les coses, Maó serà l' única ciutat de la nostra illa que haurà permès que amb la construcció d'una nova escola, no minvin o fins i tot s'eliminin els problemes de massificació escolar del conjunt de la ciutat; el mateix Consell Escolar de Menorca ha determinat la necessitat de construir tres noves escoles a la nostra ciutat, vistes les condicions en que s'imparteixen les classes al conjunt de centres escolars (barracons, desaparició d'aules de música, laboratoris, biblioteques, etc. que s'han reconvertit en aules per donar cabuda a tots els fiets).
4) Sa Graduada no és ni ha de ser l'única solució per a que l'Escola d'Adults gaudeixi d'un espai digne i suficient, hi ha multitut d'espais en situació de semi-abandonament al centre de la ciutat (per exemple els quarters militars de s' Explanada), un solar amb ús educatiu a la Sínia des Cuc, la zona de Dalt Vilanova serà també destinada a usos educatius, l'edifici del SOIB està en venda, l' Escola d'Arts i Oficis de Maó per les tardes està tancada, etc. etc.
Els pares i mares de Sa Graduada no feim la nostra reivindicació per caprici o ganes de dur la contrària, heu de pensar que els fiets passen nou anys a l'escola, van i venen entre dues i quatre vegades al dia, molts d'ells són de curta edat (inicien P-3 amb 2-3 anys), moltes famílies tenen varis fills a l'escola, els germans grans acompanyen els petits, també avis i pares van i venen amb els seus fills i néts. Es estrany que volguem mantenir el centre escolar a prop de les nostres cases i en el mateix barri a on ha donat servei escolar durant més de vuitanta anys ? L' APIMA va passar un qüestionari als pares per què es pronunciessin sobre la qüestió, i el resultat va ser que el 81 per 100 dels que van contestar ho van fer en contra del trasllat.
El casc antic de Maó pot arribar a presentar en poc temps un greu problema, que en realitat són dos: per una banda l'envelliment de la seva població, i per altra el despoblament ; el fenomen es deu a que de cada dia resulta més difícil viure-hi (s'han de rehabilitar els habitatges, la circul.lació i estacionament dels cotxes és complicada, els equipaments públics i privats estan fugint a la perifèria, etc. etc); entenem que és obligació de les administracions pensar i aplicar polítiques que canviïn dinàmiques o tendències clarament perjudicials per la ciutat o per una de les seves barriades; així les coses, la desaparició de l'única escola pública que queda al centre de la ciutat, no només no ajudarà a canviar la tendència que s'ha esmentat, si no que l' agreujarà. Recordar aquí les paraules del Sr. Vilardell (Arquitecte) " l' interminable degoteig de la fugida dels centres d'ensenyament, del mateix Consell Insular de Menorca o de les diverses agències de l'administració autonòmica i de l' Estat.. (....). envers la perifèria (...) sotmet a un casc històric que només presenta febles signes de vida durant les hores limitades de la jornada laboral Tornarem a veure jugar els infants en el cor de la ciutat? Tinc el convenciment que aquest sí seria, estimats amics, el nostre millor negoci". (Diari Menorca 09-12-2009)
Per altra banda, els que quedem, ens veurem abocats a una major utilització del cotxe, ja que el trajecte caminant amb fillets petits hem comprovat no baixa d' entre 20 a 30 minuts, en funció del punt de partida ( Pla des Monestir, Frares, La Clota, Costa des Sol, s'Arraval ,etc). Es evident que això no farà més sostenible la nostra ciutat, i la mobilitat, en especial dels fillets, també en resultarà afectada per la pèrdua de proximitat amb el centre escolar.
Les decisions intel.ligents requereixen de processos deliberatius, de participació ciutadana, de sebre escoltar i donar resposta a realitats complexes, el debat no ha de ser necessàriament vinculant, però necessàriament ha d'existir, llàstima que ni l'Ajuntament de Maó (absència l'any passat a la taula rodona organitzada a l' Ateneu; oposició dels seus governants a debatre el tema en el marc de l'Agenda Local 21, etc. etc.) i falta de resposta del nou Conseller a la nostra petició de reunió, siguin l' exemple viu de tot el contrari, del monòleg i l'immobilisme.
Recolzam, com no podia ser d'altra manera la proposició no de llei que ha presentat el Partit Popular al Parlament de les Illes Balears en el sentit de:
a) Revocar la decisió del trasllat de Sa Graduada al nou centre que es construirà a la Via Ronda
b) Elaborar i executar el projecte de reforma de l'escola de Sa Graduada el més aviat possible, amb l'objectiu que l'escola mantengui la seva ubicació actual, mantenint la seva funció d'escola d'infantil i primària d'una sola línia.
c) Instar a la Conselleria d'Educació del Govern Balear i a l'Ajuntament de Maó per trobar i /o executar un espai digne i suficient a l' Escola d'Adults a la major brevetat possible.
Agraïm també i de nou a la resta de col.lectius que ens recolzen: Col.legi d'Arquitectes, Plataforma per la Mobilitat Sostenible, Ciudadanos, GOB, APIMES de Maó, Associació de Comerciants, Federació d'Associacions de Veïns de Menorca, cinc mil persones que han signat el nostre manifest, també a tots aquells que amb els seus escrits als mitjans de comunicació mantenen viva la nostra lluita i reivindiquen la història de la nostra escola (gràcies Ramón Arribes, Margarita Caules, Joan Moll, Jesús Jusué i molts altres), gràcies a tots aquells amics que heu penjat pancartes a les finestres de les vostres cases, gràcies a tots, només dir que ens acompanya la força de la raó, i que no queda altra que seguir lluitant.
APIMA Sa Graduada
Maó
A la bella durmiente mayor del reino
El "centro penitenciario Menorca" es una institución que afecta a toda Menorca, como su nombre indica, no sólo al Ayuntamiento de Mahón. A pesar de que la señora Sugrañes, diputada del PP en Palma, se interesa por la cárcel, demostrando que el impacto es muy superior al municipal y llevándolo al ámbito balear, yo creo que el ámbito de responsabilidad es insular. Si la señora Sugrañes se interesa ahora por el impacto que tiene el muro y quiere enseñar actas que limpien la imagen del PP, que busque en las actas del Parlament Balear, donde ella es diputada.
El muro exterior de la cárcel tiene tanto impacto negativo en la carretera de mayor tránsito de toda Menorca, que se hace evidente que es competencia directa del Consell Insular de Menorca. Busquemos aquí actas del PP, o del PSM-Els Verds, o del PSOE y tampoco aparecen. Los ciudadanos de Menorca no podemos imaginarnos ahora a un PSM-Els Verds apareciendo ahora como santos inocentes en este desafortunado muro de cemento, ni tampoco al PP.
Aconsejo al PP aparcar esta reivindicación porque no tienen credibilidad popular en este tema. En las últimas elecciones, el lema del PP era "Más Seguridad". Estuve presente en la presentación de la campaña en el hotel Capri, y el secretario general del PP Balear informaba sobre el número de delitos creciente, el incremento de la dotación policial necesaria..., en fín se hace poco creíble que el PP no hubiera hecho la misma prisión si hubiera estado al frente del Consell Insular, sobre todo cuando es la unidad de prisión menor que el Ministerio del Interior puede realizar y ustedes pedían una con urgencia como demuestra la hemeroteca.
Por lo tanto, si no fueron capaces de detectar el enorme muro que se proyectaba tan a la vista en su dia desde el Gobierno Balear, ni desde el Consell de Menorca, le recomiendo que haga este ejercicio en su casa: mírese en el espejo y diga "Las diputadas del PP de Baleares no supimos ver el terrible impacto visual del centro penitenciario de Menorca, pero les aseguro que no se volverá a repetir, y a dia de hoy ya estamos trabajando para proponer medidas paliativas para minimizar el impacto visual actual". Si se siente bien diciendo estas palabras, atrévase a repetirlo en público. Le aseguro que si los responsables del PP a nivel Balear como Vd, que despiertan ahora que el muro ya está levantado, reconocen su error y proponen mediadas para salir adelante, no para criticar hacia atrás, van a conectar con la sociedad menorquina positivamente. Los ciudadanos no esperamos que los políticos acierten siempre, sino que sean honestos y reconozcan sus errores. Es tan sencillo como inusual. Pero confío en que Vd. sepa hacerlo, porque ha demostrado ser capaz de responder y explicar sus argumentos en los medios, de los cuales difiero, pero le reconozco el mérito de debatir en público. Muchas gracias.
Guillermo Alonso de Armiño Erce
ciudadano en prácticas
Maó