Menorca, la UIMIR i la nostra descendència
El compromís de totes les autoritats insulars en el solemne acte inaugural de la UIMIR el dilluns passat en el saló del plens del Ajuntament de Maó, és motiu de satisfacció i optimisme. Menorca es mereix la UIMIR i la precisa. Un espai de coneixement i de reflexió sobre la realitat que ens envolta és imprescindible per conquistar la categoria d'éssers pensants que tenen la capacitat de preveure i planificar el camí més convenient a seguir en el seu futur.
El professor Salvador Giner en la seva conferència inaugural va deixar ben patent aquesta vocació acadèmica de la UIMIR, la de prendre consciència de la realitat, en aquest cas planetària, senyalant sense embuts que estem danyant greument, irreparablement el nostre planeta i que les mesures actuals de perseveració ambiental són clarament exigües, si no ridícules, en comparació al mal que estem infligint. La societat actual està deteriorant i pol·lucionant la seva llar terrenal a un ritme brutal i tot i així només seguim aplicant mesures exigües.
La sensibilitat ecologista no és ja monopoli de cap grup determinat, està present en qualsevol esperit educat que mira i observa el seu voltant, i veu amb disgust i tristesa com la seva llar planetària està plena de brutícia i s'indigna, no tan sols per ell sinó sobretot per la seva descendència. Las pròximes generacions seran molt rigorosos sobre la nostra capacitat de pensar i preveure el futur.
Un aplaudiment pel professor Toni Petrus, que ha decidit assumir el repte de dirigir la nova etapa de la UIMIR que ens ajudi a tots a mantenir, si no encara a conquistar, la categoria d'éssers pensants.
Anton Soler
Federació d'AVs de Menorca
La mobilitat és important, l'accessibilitat també
Estimat col·lectiu de la Plataforma per a la mobilitat alternativa.
En una llarga carta han desplegat idees sensates i compartides per tothom amb una retòrica prou coneguda i de principis generals que serveix igual per a Moscou com per a Llucmaçanes. Amb la quarta part d'espai i sense grans paràgrafs provaré d'explicar els canvis concrets, lluny d'abstraccions literàries.
Primer. L'esperit de "peatonalització" no s'ha alterat en absolut, no s'ha perdut espai per als vianants, s'ha guanyat convivència i s'ha millorat la connexió entre ciutat i port. A final d'aquest mandat municipal hi haurà més espais sense fums de vehicles que no n'hi havia.
Segon. El concepte tan genèric de la mobilitat diu bastant menys que el d'accessibilitat, sense aquest no es pot entendre aquell. Maó te una peculiar configuració urbana que dificulta el trànsit tant a peu com en cotxo, des del port al polígon hi ha quatre nivells, per poder anar a peu primer s'ha de poder arribar. Les decisions radicals d'anys anteriors han propiciat perjudicis notoris, per açò hem adoptat mesures més racionals. Tancar al trànsit alguns carrers i places no ha derivat en territori guanyat per als vianants sinó en la pèrdua d'itineraris urbans.
Tercer. No s'hauria de confondre ciutat tranquil·la amb ciutat morta. Un estudi de mobilitat potser no reflecteix el pols vital i comercial del centre urbà i és opinió compartida que aquest pols ha perdut ritme de forma preocupant als darrers anys. La reordenació viària i iniciatives com les Nits de Música dels dimarts desprenen altra sensació, tot i que no basten per a una política general de recuperació del cor comercial de la ciutat.
Quart. Es Freginal no serà un aparcament. Tampoc es fa un aparcament as Freginal, s'aprofita un espai mort –repeteixo que no s'hauria de confondre zona tranquil·la amb zona morta– per guanyar accessibilitat als carrers "peatonals". Evocar episodis dels anys 70 i agitar dogmes no sembla un argument sostenible. Bé al contrari, es Freginal guanyarà simpatia i s'aproparà més als ciutadans i també recuperarà vitalitat amb una major presència ciutadana.
Cinquè. Els seus raonaments, malgrat aquestes divergències, em semblem molt profitosos i espero tenir en breu l'oportunitat de conversar sobre un assumpte sobre el que compartim la mateixa preocupació i interès de millora, contrastar la seva teoria amb les mesures pragmàtiques que impulsa aquest equip de govern. Pens que som molt més a prop del que volen donar a entendre.
Atentament.
Salvador Botella Mantolán
tinent d'Alcaldia de Serveis Generals
Maó
Precs
Prec als Ajuntaments de Menorca que revisin les escriptures de les finques i terrenys que poden ser municipals abans que l'església catòlica espanyola els "immatriculi". Sempre és millor que siguin del municipi.
Prec al Ministeri de Sanitat que posi a la venda el Llatzeret. Per una banda, i vistes les reduccions de personal sanitari que es fan a tota Espanya, tindrien un poc més de líquid. Per altra banda ens evitaríem culebrons com el muntat al voltant de la Sra. Pajín. I pensar que, no fa massa temps, hi havia veus que demanaven a les institucions una finca o palau, tipus Marivent, per convidar personalitats a Menorca. Hem passat d'un extrem a l'altre.
Prec als polítics que siguin un poc més assenyats amb els seus actes i en les declaracions que fan a la premsa. Que facin més feina pel bé comú i manco per atacar els seus contrincants polítics. Pensin que al poble baix encara ens queden algunes neurones i que, almanco alguns, analitzam les coses i ens sentim burlats i tractats com a ignorants.
Tònia Cavaller Ferrer
Ciutadella
Slow Port
El puerto de Mahón fue lo primero que vi al llegar a la isla, al amanecer de un día de verano de hace muchos años. La toldilla del barco de la Trasmediterránea, como creo que se llamaba, era un sitio privilegiado para ver desfilar el puerto: dejabas en el suelo tu saco de dormir, arriba, al aire libre, y sólo tenías que levantar la cabeza para mirar el panorama. La aproximación a Menorca había sido más bien lenta: yo vivía en París por aquel entonces y me vine en tren hasta Barcelona y luego en barco, así que tuve tiempo de saborear lo que me parecía una aventura. Llegar a una isla del Mediterráneo que no conocía, sola y sin hablar una palabra de español…
Menorca me fascinó, me hechizó diría yo, desde aquella primera llegada tan mágica, mil veces mejor que en avión. La ciudad, desde abajo, estaba majestuosa y el puerto, que veía pasar embelesada, un subseguirse de casetas bajas, llaüts, que nunca había visto antes, poco tráfico y una sensación de tranquilidad que todavía se respira a veces fuera de temporada.
El puerto todavía era lo que imagino habrá sido durante muchos años: un lugar tranquilo, en el que pescar, bañarse, amarrar la barca, sacar las sillas de la cochera por la tarde y charlar con los amigos. Que yo recuerde, aparte del Marítimo, sólo estaba el Mario, todavía con su madre dando vueltas en el bar-colmado-caja de los tesoros con su bata azul. Poco después llegaron el Baixa y el Cachito. No había aceras al lado del mar, sólo la carretera, más bien estrecha, que serpenteaba tranquilamente al lado del mar. Nosotros, en el Cachito, teníamos además la suerte de tener el malecón delante. Por la noche, al cerrar el bar, te podías sentar allí a mirar el mar, la Isla del Rey y la luna que salía justo por allí…
Desde luego las cosas han cambiado mucho desde entonces: el puerto tenía antes una individualidad, un alma, que ahora ha perdido, era el puerto de Mahón y no se parecía a ningún otro. Creo que eso es lo que hay que recuperar y salvaguardar, sin querer por ello ir contra el tiempo que pasa. Los puertos deportivos son todos iguales, los bares y restaurantes para guiris también, las casas modernas, por no hablar de los bloques de pisos, sustituyen poco a poco la arquitectura popular, que es siempre la más bonita, la que hace inconfundible cada sitio. Es lo mismo que pasa en los centros de las ciudades occidentales: son todos iguales, las mismas tiendas, las mismas cadenas de fast food…
¿Qué se puede hacer entonces para que el puerto, nuestro puerto, si me permiten la licencia no siendo yo menorquina más que de adopción, vuelva a ser un lugar en el que apetezca estar y no la pesadilla de tráfico y ruidos que es ahora? Yo creo que lo más importante sería recuperar los ritmos de antaño. De ahí el título. SlowFood es una organización creada en Italia y que está presente ya en 153 países en el mundo entero. Su filosofía de una eco-gastronomía a medida del hombre se ha extendido ya a muchos ámbitos de la vida. Así que ¿por qué no Slow Port para simbolizar la reapropiación por parte de la gente de lo que siempre ha sido suyo?
Ahí van alguna propuestas, son las mías, algunas ya muy trilladas, pero que siguen siendo de actualidad para que dejen de ser propuestas y se transformen en realidades. Puede haber muchas más, y para ello qué mejor que un grupo en Facebook para que cada uno exponga y debata ideas y propuestas?
Lo primero: no más coches en el puerto, es lo que hace que ahora la situación sea insostenible. Un parking? Perfecto. Un ascensor? Mejor que mejor. Pero cómo moverse entonces por el puerto? Andando, por supuesto, pero también en bici. ¿Por qué no instalar un sistema como el Velib de París, al que se están sumando muchas otras ciudades europeas? Es un sistema de libre disposición de bicicletas con estaciones cada 300 metros. Cualquiera puede coger una en cualquier estación, ya que hay siempre un terminal de información, reserva y pago, además de ofrecer la posibilidad de suscribir el servicio durante un año, una semana o un día.
Más posibilidades de transporte: el taxi-bici, que ya existe en Nueva York y en Ginebra, por ejemplo: el esforzado conductor te lleva del Fonduco al port de invernada en 10 minutos de paseo agradable sin mover un dedo (muy útil para vagos o parejas…). Y todavía hay más: se pueden alquilar, para familias por ejemplo, o transporte de enseres (la compra de los residentes…), pequeños coches eléctricos, limpios, ecológicos y poco ruidosos. Y "dulcis in fundo", la puesta en marcha de un barco electro-solar, que ya existe en el puerto de La Rochelle, en Francia. Con una capacidad de 33 pasajeros puede tener lugar de autobús, con varias paradas en el puerto o simplemente para dar una vuelta al atardecer…
Propongo que estos diferentes medios de transportes sean gratuitos para los residentes en el puerto, para así incentivar el abandono de la utilización de los coches que en ese caso particular tendrían que estar autorizados.
Pues bien, una vez recuperado el puerto qué ese puede hacer, además de pasear, mirar los barcos, disfrutar de la tranquilidad y volver a hacer tertulias en las terrazas? Manifestaciones culturales, desde luego, como "Los sábados del puerto" en Niza, conciertos de música itinerantes, actuaciones de teatro al aire libre, proyecciones de cine a cielo abierto y, como se dice en Italia, "chipiúne ha piúnemetta", es decir que queda espacio para la iniciativa de cada cual. Volviendo al tema de SlowFood, sería también interesante un mercado semanal con productos de Menorca: fruta, verdura, quesos, sobrasada, pescado…, mucho más agradable para todos: residentes, paseantes y barcos.
Todo esto tendría que estar organizado, explicado y ofrecido al público en una atractiva página web. Seguro que así podríamos optar a la Bandera Azul que ya tienen los puertos de Ciudadela y Fornells.
Ay, si tuviera una varita mágica…
Luisa Pagnotta
Alaior