Síguenos F Y T I T R

Cartas de los lectores

Un apoio a n'ets gomilas felixs
Tothom, vul dir tot el mon, sap que es cossos quan cauen s'enlairen. Sa teoria de sa gravetat que va formular es Sr. Newton no és resmés que una falacia que sa comunidad científica li ha donat suport, simplement perquè és dets seus. Es Sr. Newton pot cantar missa si vol, però no podrà convencermos a sa gent amb dos dits de seny i dos uis lo que és una evidencia: sa gravetat és un invent! D'altra banda, es llibres escolars que adroctinen els nostres infants expliquen que sa clorofila és es pigment que ses plantes tenen per sa fotosíntesi, és a dir per absorbir sa llum des sol. Mentida! Es color verd de ses plantes és es colorant que Déu va posar per fer es món més polit, ques que no u beuen? Es fanátics que viuen tancats a laboratoris i a ses biblioteques, no saben res de sa vida real i prediquen per ses aules des institus i ses universidads que sa Terra fa tres moiments a la vegada, i que va a una velocidad de 1.620 k/h. Però com poden dir aquest disbarat? Si fos així, estaríem tots maretjats. Aquesta colla d'exaltats professors que es creuen en possessió de sa verdad, també dicten llisons d'historia i afirman que ses tropes imperials de Carlos Quinto van saquear Roma es 1527. Que's que i eren per vour-hó? No! Estan carregats de cuentus! Ni es rei español va ser imperialista, ni va tocar una pedra de sa Ciutat Santa, tan cristià que devia ser. Ses Facultads d'Umanitats i de Filologia Romanica es van posar d'acord, com sempre, per certificar que sa llengu catalana (que cansats que són…) és sa llengo que's xerra a Cataluña, bona part de sa Comunidad Valenciana i a ses Balears (excepto Calviá). A més hi afigeixen un tros d'Aragón, s'Alguer (Déu sap on para) i uns territoris de Francia, Perpiñá. Més mentides. Tota aquesta gent ets ze (elha, es he, etsa, ara no sé com escriuró) pegam es sufrids contribuyents per dir aquestes barbaridads? Casi tots són funcionaris, què voleu? A Menorca rallam menorquí, no? Idò res de català. Açò són coses de cuatre nazionalistes que no tenen remei. Sa prova és que cuan ve un barceloní a Fornells, no hi a manera d'entendrél. I jo escric en menorquí, perque ningú no m'enreda. En camvi tots sí que mos entenem amb español, que es sa llengo comun, encara que no ets hi (elsi, alzi, etza, aquest tros és difícil) agradi. I que no me venguin amb sa cansoneta que es castellà es va imposar. Fins cuán mos engañaran? Per tot lo exposat vui donar el meu total apoio a nes gomiles felixs que pululen pel mon sense estar empegueit.Siscu Florit
Ciutadella
Nota del director. S'ha respectat l'estil original d'aquesta carta per mantenir la ironia que vol transmetre el seu autor.

Diferències de visió sobre l'educació i el paper del Consell
Al Ple del passat dilluns vam poder comprovar les diferències de significat que tenim el PP i el PSOE sobre l'educació. Diferents maneres d'entendre un mateix concepte. Nosaltres els socialistes considerem que l'educació abraça tota la vida de les persones i quan parlem d'educació parlem d'educació primerenca, infantil, Primària i Secundària, del Conservatori i l'Escola d'Art Dramàtic, d'educació d'adults, de l'atenció a les persones nouvingudes, de gent gran, però també d'escoles Municipals (de Música, Arts Plàstiques..), d'activitats esportives, de tallers per a conèixer els nostres valors culturals, ambientals i patrimonials, per a adquirir hàbits saludables,..

Durant el Ple vam poder comprovar també les diferències de criteri entre l'equip de Govern del PP i el grup socialista respecte al que són o no competències del CIMe. No en fem la mateixa lectura ni la mateixa interpretació de l'Estatut d'Autonomia. Des del PSOE sí considerem que podem fixar polítiques pròpies i, per tant, establir línies i prioritats en aquest concepte ampli d'educació que engloba desenvolupament comunitari, integració, atenció a les persones i col·lectius en situacions de necessitats socials, activitats esportives i de lleure, socioculturals, joventut, família,.....

D'aquesta visió d'educació i del paper que considerem ha de tenir el Consell Insular de Menorca sorgia la proposta socialista: afavorir i promoure des del CIMe un pacte per l'educació, d'àmbit insular, liderat pel Consell Escolar de Menorca amb la participació de la resta d'agents socials i polítics, assumint el CIMe l'acompanyament i suport als municipis per afavorir polítiques socioeducatives integrals en l'àmbit municipal i exercir-ne la coordinació.

La veritat és que, donat com s'estava desenvolupant el Ple, no esperava el suport de l'equip de Govern del PP però tampoc m'esperava l'argument que no tenim competències en educació i que hem d'esperar al Pacte Estatal. No parlem del mateix.

No m'esperava una intervenció de la consellera Sra. Baíllo amb una visió tan reduccionista dels àmbits educatius, el seu rebuig a la possibilitat de disseny de polítiques socioeducatives pròpies (en aquest cas no es podia utilitzar un argument econòmic), la inhibició del Consell com a representant dels diferents municipis davant el Govern Balear per a defensar el que sigui bo per a Menorca a nivell educatiu i el poc estalonament a les propostes e informes que els últims anys ha elaborat el Consell Escolar de Menorca.
La proposta d'acord es va rebutjar en la seva totalitat. El Partit Popular, exercint el legítim dret que li dóna la majoria absoluta, va votar en contra, la qual cosa ens mereix el màxim respecte, malgrat evidentment no compartim la seva decisió.

Des del grup socialista, des de l'oposició, continuarem la nostra tasca i insistirem que l'equip de Govern del CIME mantingui l'actual línia de suport a l'educació, amb l'objectiu de millora qualitativa. Esteim convençuts que només una adequada política sòcio-educativa és generadora de qualitat de vida, benestar personal, igualtat d'oportunitats i cohesió social.

En tot cas, serà la comunitat educativa i la societat menorquina en general la que en farà la valoració que consideri oportuna.
Joana Caules
consellera del Grup Socialista

Lo más visto