Un projecte lingüístic que ens uneix
En el nostre context, la realitat sociolingüística de l'IES M. Àngels Cardona s'ha diversificat en els darrers anys per l'arribada d'alumnat d'orígens lingüístics i culturals d'arreu del món, i en aquest sentit el Projecte Lingüístic del Centre contempla la diversitat lingüística i cultural com una riquesa que cal aprofitar per a l'educació.En el Projecte Lingüístic del centre, revisat el 2010 i aprovat pel Claustre de Professors i pel Consell Escolar s'explica que:– El català és la llengua vehicular de l'ensenyament.
– Ha de garantir una igualtat d'oportunitats per a l'alumnat independentment del seu origen lingüístic i social per tal d'evitar la marginació escolar i social.
– És un instrument que garanteix el dret de tota persona a poder fer servir el català, a ser competent en llengua castellana, a mantenir les seves llengües familiars, a aprendre altres llengües i a ser valorada pels coneixements lingüístics que pot aportar a la comunitat educativa.
– Atès que la llengua catalana es troba en un procés lent de recessió dels usos socials (i també escolars), l'institut ha de posar les mesures adequades per a la seva normalització.
Per tot açò volem manifestar que el model lingüístic que s'ha seguit en aquests darrers trenta anys ha demostrat que els resultats acadèmics han estat satisfactoris. L'ús normal de la llengua catalana, com a llengua compartida, des del respecte als drets lingüístics individuals, ha assegurat que els alumnes surtin competents en les dues llengües oficials.
Els centres que fan l'ensenyament en català no només assoleixen els objectius lingüístics que demana el sistema educatiu. Igualment són centres que estan molt ben considerats perquè tenen projectes pedagògics oberts, amb uns fonaments sòlids, ben articulats amb la realitat social i coherents amb l'entorn, la història i la cultura pròpia del territori.
El nostre PLC es proposa la necessitat de treballar les actituds lingüístiques de respecte a la diversitat de llengües, d'educar en la lleialtat i en conductes lingüísticament normals i contribuir a desvetllar actituds positives i compromeses amb la riquesa lingüística del món.
Per aquestes raons volem manifestar la nostra inquietud i el nostre desacord amb les propostes del Govern Balear pel que fa al tractament de les llengües a l'àmbit educatiu.
Claustre de Professors
i Consell Escolar
de l'IES M. Àngels Cardona
Pido unas aclaraciones
Soy una ciudadelana, que por tener en la familia muchos y diferentes problemas de salud, tuve la suerte, ya hace años, de conocer ASPANOB.Me da mucha lástima la situación en la que se encuentran.No entiendo por qué nuestras intituciones no comentan, ni explican… ¿qué está pasando?
Creo que como ciudadanos de Menorca se nos debe una explicación.
Entiendo que alguno de ellos debería ponerse en la piel de los enfermos…
Esos enfermos que deben asumir que no son iguales al resto de los españoles, no, no, no son iguales, ya que los que están en la Península con un coche, un tren… pueden ir a cualquier lado. Nosotros los isleños debemos coger un avión con tarifa de lujo, un barco si no hay temporal… llegar a palma y esperar que alguien se apiade de ti (ASPANOB), porque es insostenible tener que pagar como media 60€ por día, en el 90% de los hoteles cercanos a Son Espases.
Exijo aclaraciones, basta ya de escurrir el problema.
Rafaela Piris Llorens
Ciutadella
Al señor Gomila Félix
No me sea presuntuoso, sus ilógicos escritos sobre la lengua no incitan. Excitan a la lógica, que es bastante distinto. Me doy por satisfecho viendo cómo mis argumentos, sólidos como esa pared a la que Ud. alude han sido suficientes para dejarle sin los suyos. Así pues, siento comunicarle que como aquel desodorante publicitado, llegó la hora del abandono.
Jordi Viola
Alaior