Síguenos F Y T I T R

Cartas de los lectores

Gratitud per un Sant Joan de bon record

En nom de tota l'àrea municipal de Festes que tenc el gust de coordinar, faig públic el reconeixement que mereixen tots els organismes i les persones que han pres part en els dispositius de les festes de Sant Joan de 2012. Així, en el departament ens sumam a les expressions que ja han fet públiques l'Alcaldia. Enguany podem dir que, en general, tot ha anat molt bé, amb una millora evident en matèria de coordinació, de seguretat i de participació del voluntariat. A penes hem hagut de patir accidents menors durant els Jocs des Pla, de la qual cosa podem sentir-nos molt satisfets, perquè poda de relleu com la consciència de respecte va a més, sobretot gràcies a l'operatiu que ha sabut posar en servei l'Alcaldia mitjançant la generosa contribució dels voluntaris. El comportament dels ciutadellencs i ciutadellenques ha estat excel·lent, i ha demostrat que, amb prou informació, esdevenen eficaços col·laboradors en el desenvolupament correcte de les fetes. La coordinació de serveis de seguretat (Creu Roja, Policia Nacional, Canal Salat, Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil) han desplegat l'eficàcia que és habitual en aquests cossos, i potser incrementada enguany com mai abans havíem vist.També mereixen un reconeixement la banda de música, la brigada municipal d'obres, els serveis de neteja viària, els particulars que fan cessió dels seus locals per muntar les unitats de socors de la Creu Roja; el Servei de Ports del Govern Balear i la Fundació de Discapacitats de Ciutadella. A més, no podria passar per alt la labor dels mitjans de comunicació de premsa, ràdio i televisió i, en aquesta línia, la bona tasca d'IB3 Televisió i Ràdio, que han ofert unes retransmissions excel·lents, tot fent arribar la il·lusió de Sant Joan a tants i tants de domicilis en els quals llurs residents potser no tenen possibilitats per situar-se en els punts urbans de major interès (el primer toc de fabiol, es Caragol des Born i es Jocs des Pla). A tothom, moltes gràcies. Sant Joan ha anat molt bé, perquè la societat s'ho estima i s'hi ha implicat.
Esperança Juaneda
Regidora de Festes
Ciutadella

Sortir de la crisi des de la pròpia capacitat de decisió i sense excloure ningú

"Hem de preservar la capacitat de decidir sobre el nostre propi model social, cultural i econòmic a partir del diàleg i el consens social i polític. Hem de recuperar la capacitat d'iniciativa i d'autonomia política i econòmica de Consell i Ajuntaments, així com el nirvi i fortalesa de la societat civil menorquina". Aquest és un dels paràgrafs del document base que ha aprovat el nou Comitè Insular de la Federació Socialista de Menorca.El document analitza la situació sociopolítica a Menorca un any després de la constitució dels nous Govern, Consell i Ajuntaments i proposa solucions per abordar, des de la cohesió social i el respecte als trets identitaris de Menorca, el doble efecte negatiu que genera sobre l'illa la crisi i la gestió que en fa el PP.Des del PSOE propugnem un "acord polític i social que condueixi a un gran Pacte pel Creixement i la Cohesió Social on hi intervinguin, de forma activa i decisiva, tots els sectors polítics i socials de Menorca". Aquest gran pacte s'hauria d'estructurar en diversos punts en el quals caldria assolir "consensos bàsics que afavoreixin la reactivació econòmica a través d'un model productiu de major qualitat i la recuperació de llocs de feina estable:

Inversió pública estratègica i selectiva dirigida a la potenciació i millora dels valors paisatgístics, històrics, residencials i urbans que permetin distingir l'oferta turística de Menorca i generar activitat al sector local de la construcció.

Estratègia promocional pròpia, diferenciada, autònoma i compartida amb tots els sectors compromesos amb l'activitat turística.

Definició d'un projecte propi d'oferta turística que respongui a les pròpies capacitats i potencialitats i que generi una capacitat distintiva.

Polítiques d'impuls a la qualitat en la producció industrial i a la promoció i comercialització dels productes industrials i de transformació agrícola i ramadera.
Consensuar un catàleg de polítiques d'infraestructures de comunicacions, energètiques i hidràuliques que garanteixen la perdurabilitat del model menorquí.

Programa d'impuls a la implantació efectiva de les TIC aplicades a les necessitats de Menorca i d'estímul a la investigació i a la creació d'indústries vinculades a les mateixes.
Acord sobre l'establiment d'un programa educatiu, formatiu que respongui a les necessitats efectives de Menorca".

El Comitè emfatitza la necessitat d'oferir una resposta urgent a la situació de desemparament que poden patir, quan acabi la temporada turística, milers de treballadors que no hauran cotitzat prou temps per tenir dret a l'atur.

També en aquest Comitè vàrem detallar la feina que estem duent a terme per reforçar el paper d'interlocutor social davant les mesures dels governs del PP que fan recaure "tot el pes de la crisi en les persones i els col·lectius més desafavorits mentre les polítiques neoliberals accentuen la destrucció sistemàtica de llocs de feina afavorint la pràctica desaparició de sectors sencers d'activitat productiva i convertint la precarietat laboral en norma". Una situació que Menorca pateix amb doble intensitat -com es pot comprovar amb les xifres de l'atur o amb els pobres resultats de l'inici de la campanya turística- a causa de la "deliberada falta d'acció i de decisió per part del Consell i dels Ajuntaments, inacció que s'ha vist suplantada de manera programada per decisions arbitràries del Govern balear que, endemés d'envair competències alienes, interpreta sistemàticament les necessitats i les aspiracions de la societat menorquina des de concrets interessos foranis".

Vicenç Tur i Elena Baquero
Secretari General i Vicesecretària del PSOE Menorca


Las "licencias exprés": un instrumento eficaz

Las medidas de reactivación económica aprobadas por el Govern balear ya permiten obtener las 'licencias exprés'. Reducen en un 30 por ciento los trámites burocráticos, de forma que empresarios y promotores pueden conseguir los permisos de manera instantánea para el 95 por ciento de los negocios en las Islas.El Govern balear del PP se comprometió a dinamizar y flexibilizar la economía, y así lo está haciendo. Con el pleno apoyo del Grupo Parlamentario Popular ha dado luz verde a un conjunto de medidas para reducir las cargas administrativas y facilitar la liberalización de horarios.Incentiva y favorece la puesta en marcha de tiendas, establecimientos y nuevas empresas en Baleares sin los procedimientos de control que, hasta ahora, con los gobiernos del PSOE y el PSM, han provocado su retraso e incluso, su paralización.

Quiero destacar que a partir del Real Decreto Ley 19/2012, publicado el 26 de mayo, ya se han eliminado las autorizaciones y licencias municipales previas para los establecimientos comerciales con superficie de hasta 300 metros cuadrados.

De esta forma, la autorización previa es sustituida por un régimen de control posterior basado en una declaración responsable del promotor. Esta importante medida de flexibilización se aplica también a todas las reformas, acondicionamientos y adecuación de locales comerciales que no requieran la redacción de un proyecto de obras.
En este marco de iniciativas de apoyo e impulso a la actividad económica sobresale la entrada en vigor de la 'licencia exprés' en Baleares, al posibilitar la apertura inmediata de nuevos negocios, con excepción de aquellos que sean de gran tamaño y los que puedan tener especial impacto y repercusión.

La 'licencia exprés' es fruto del Plan de Equilibrio Económico de Baleares, formado por un conjunto de medidas y actuaciones aprobadas por el Govern balear que combinan las acciones de control del déficit, equilibrio presupuestario y austeridad en la gestión pública con las iniciativas de reactivación y apoyo a la economía productiva.

También incorpora varias medidas para potenciar las instalaciones de energías renovables, concretamente la biomasa, y favorecer su implantación en las fincas agrarias.
En Baleares ya es mucho más fácil y rápido abrir un negocio porque gracias a la 'licencia exprés' se han eliminado duplicidades y se han simplificado los trámites administrativos que se venían exigiendo.

Gracias a esta nueva regulación aprobada por el Govern balear, la obtención de la licencia de apertura es instantánea, cuando hasta ahora precisaba una tramitación que lo demoraba entre tres y doce meses. Solo es preciso aportar la declaración responsable del promotor y la documentación técnica del proyecto.

Además de favorecer la puesta en marcha de nuevas empresas y establecimientos, esta 'licencia exprés' también permite normalizar el funcionamiento de todas aquellas actividades que no cuentan aún con las preceptivas autorizaciones.

Con estas nuevas medidas, a partir de ahora sólo un 5 por ciento de los proyectos empresariales precisan en Baleares licencia de apertura, porque en el otro 95 por ciento de los casos se pueden acoger a la 'licencia exprés' y poner en marcha el negocio de forma inmediata, sin demoras.

En definitiva, una acertada actuación que, al suprimir trámites y actos administrativos, sitúa las Baleares en primera línea para facilitar la inversión y crear el marco de confianza que precisan los emprendedores para llevar a cabo sus proyectos.

Asunción Pons Fullana
Diputada del Grupo
Parlamentario Popular
Portavoz de la Comisión de
Economía del Parlament

Lo más visto